Hulpmiddelen voor zelfstanding wonen

Uiteraard wilt u zo lang mogelijk zelfstandig blijven, en zelfstanding blijven wonen. Zo zijn er een aantal grote aanpassingen mogelijk in uw huis, of verhuizen naar een gelijkvloerse woning. Wanneer u ouder wordt zijn sommige aanpassingen noodzakelijk. Gelukkig zijn er ook (kleine) hulpmiddelen die u kunnen helpen om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Denk hierbij aan de veiligheid, zoals een sleutelkluis, alarm etc. tot een sta-op-stoel om eenvoudiger, en vooral zonder hulp, te kunnen blijven wonen in uw huis.

Gezondheid ADL Hulpmiddelen Saturatiemeter Thermometer Bloeddrukmeter Corona Covid19 Blessure Beweging Sporten Stoelfiets Fietstrainer Diabetes

ADL hulpmiddelen om zelfstandig te kunnen blijven wonen

Een woningaanpassing is vaak benodigd om de zelfredzaamheid te vergroten. Zelfredzaamheid betekent dat iemand de algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) zelfstandig kan uitvoeren, en hiermee dus langer zelfstandiger kan blijven wonen.

 

De trap, drempels, uw meubels en de inrichting in uw huidige woning kan op een gegeven moment een obstakel voor u worden. Uiteraard wilt u uw woning behouden en zorgen voor extra comfort, gemak en veiligheid. Enkele voorbeelden om uw zelfredzaamheid te vergroten kunnen zijn:

  • Een traplift installeren
  • Ligbad vervangen door een inloopdouche
  • Drempels verwijderen of drempelhulpen gebruiken
  • Verhoogde toiletzitting monteren
  • Wandbeugels plaatsen
  • Bad- en slaapkamer verplaatsen, of verhuizen naar een gelijkvloerse woning

Een kleine aanpassing, of een hulpmiddel kan vaak al grote wonderen verrichten in uw zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Bekijk hieronder een aantal hulpmiddelen welke u hierin kunnen ondersteunen.

 

Personenalarmering

Door het dragen van een persoonsalarm, of het monteren van een alarmknop op plekken waar u mogelijk zou kunnen vallen, kunnen zorgen voor extra veiligheid in uw woning. In veel gevallen wordt er gebruik gemaakt van een persoonlijke alarmknop, als armband of halsketting. Met een druk op de knop wordt uw persoonlijke verzorging, familie of buren gealarmeerd in geval van nood.

 

Sleutelhulp

Wanneer u meer moeite heeft met de fijne motoriek, zoals bijvoorbeeld het vasthouden van kleine objecten zoals sleutels, kan een sleutelhulp een goed hulpmiddel zijn.

 

 

 

 

Deze handige sleutel houder kan gebruikt worden om uw sleutels veilig op te bergen, en eenmaal uitgeklapt dient de houder als een stevig handvat. Dit zorgt voor meer gevoel, en er is minder kracht benodigd om de sleutel om te draaien.

 

Een sleutelhulpmiddel is verkrijgbaar bij de beter thuiszorgwinkels en kosten vrijwel niets.

 

Sleutelkluis

Een sleutelkluis kan een enorm veiligheidsgevoel geven. Een sleutelkluis plaatst u buiten uw voordeur en voorziet deze kluis van een persoonlijke code. Hiermee kan uw mantelzorger, familie en andere bekenden van u, na het bekendmaken van de code, toegang krijgen tot uw huis.

 

Een ander bijkomend voordeel van een sleutelkluis is dat u uw sleutels niet meer mee hoeft te nemen wanneer u de deur uitgaat. Hier kunt u uw sleutels niet onderweg verliezen.

 

Deurcamera

Tegenwoordig zijn er speciale deurbellen met een ingebouwde camera. Wanneer er iemand voor uw deur staat en aanbelt, dan kunt u via uw smartphone bekijken wie er voor uw deur staat, en bij sommige systemen kunt u zelfs communiceren. Hiermee bepaalt u wie er wel of niet bij u binnenkomt.

 

Sta-op-stoel

Wanneer u moeilijker uit de zitting van uw stoel kunt komen, door ouderdom of een beperking, dan kan een sta-op-stoel een handig hulpmiddel voor u zijn. Deze speciale stoelen worden elektrisch bediend en helpen u eenvoudiger zitten en opstaan.

 

 

 

Een sta-op-stoel is vaak erg prijzig en zijn behoorlijk groot en zwaar. Tegenwoordig zijn er ook speciale stoelzittingen met deze functie, ook wel sta-op-zitting genoemd. Deze kunnen worden geplaatst op uw favoriete stoel of bank, en zijn vele malen goedkoper in aanschaf.


Worden woonhulpmiddelen vergoed door de zorgverzekering?

Hulpmiddelen die u nodig heeft voor verpleging, behandeling, revalidatie of verzorging kunnen worden vergoed door de basisverzekering van uw zorgverzekering. Welke hulpmiddelen dat precies zijn staat beschreven in de zorgverzekeringswet (zvw).

 

Aangezien er enorm veel soorten hulpmiddelen zijn, is het soms lastig te bepalen welke hulpmiddelen wel of niet vergoed worden. Hulpmiddelen die algemeen gebruikelijke hulpmiddelen in het dagelijks leven vervangen, zoals slaapkamer- of woonhulpmiddelen zitten vaak niet in het basispakket.

 

Om te bepalen welke hulpmiddelen deels, compleet of juist niet vergoed worden bij uw eigen zorgverzekeraar, zult u de polis moeten doornemen. Wanneer u een hulpmiddel wilt kopen, kunt u ook informeren of de leverancier van het hulpmiddel een contract heeft afgesloten bij uw zorgverzekeraar. Wanneer er geen contract aanwezig is, wordt het hulpmiddel vaak niet of slechts gedeeltelijk vergoed.

 

Voor meer informatie over vergoedingen van hulpmiddelen verwijzen wij u graag naar de site van Zorginstituut Nederland of van de Rijksoverheid.

 


Commentaren: 0