Wat is incontinentie


Wat is incontinentie precies?

Incontinentie is een aandoening waarbij u uw urine en/of ontlasting laat lopen. Incontinentie is het gevolg van slecht of onvoldoende functioneren van bepaalde lichamelijke functies waarbij u geen of weinig controle meer over uw blaas en/of darmen. Hiermee lijdt u aan ongewild urineverlies en/of ontlasting verlies.

 

Bij baby’s en jonge kinderen is dit normaal, aangezien de sluitspieren van de blaas en darmen nog niet volledig kunnen worden beheerst. Op latere leeftijd kunt u ook deze controle gedeeltelijk of volledig verliezen. Ruim één miljoen ouderen hebben hier dagelijks mee te maken. Wanneer u minimaal twee keer per maand last heeft van ongewild urineverlies, wordt er gesproken over incontinentie bij ouderen.

 

Wat is de oorzaak van incontinentie

Incontinentie hoort niet enkel bij jonge kinderen en gebeurd ook niet automatisch wanneer u ouder wordt, maar dit kan ontstaan door het niet goed meer functioneren van bepaalde lichaamsfuncties. Dit kan door ouderdom komen, maar ook na een bevalling of na een operatie.

 

Ook bij jongere mensen kan incontinentie voorkomen, maar over het algemeen gebeurt dit op latere leeftijd. Vrouwen hebben vaker en eerder last van ongewild urineverlies, bijvoorbeeld na een bevalling of na de overgang. Bij mannen ligt de oorzaak soms bij prostaatproblemen.

 

Door het gebruik van bepaalde medicijnen kunt u ook een kans ontwikkelen op incontinentie. De oorzaak van incontinentie zijn uiteenlopend maar is in veel gevallen wel te achterhalen door uw huisarts. Soms is incontinentie te verminderen, en is sommige gevallen kan het compleet worden verholpen.

 

Welke vormen van incontinentie zijn er?

Er zijn twee hoofdgroepen waarin incontinentie is te onderscheiden namelijk urine-incontinentie en ontlastingsincontinentie.

 

Bij urine-incontinentie is er sprake van problemen met uw blaascontrole wat kan leiden tot onvrijwillig verlies van urine. Bij ontlastingsincontinentie is er sprake van problemen met de darmcontrole wat kan leiden tot onvrijwillig verlies van ontlasting. Een combinatie van beide komt soms ook voor, dan wordt er gesproken over dubbele incontinentie.

 

Incontinentie bij mannen

Incontinentie bij mannen komt vooral voor boven de leeftijd van 65 jaar. In Nederland hebben ruim 300.000 mannen last van incontinentie. Dit komt mede door de leeftijd, waarbij de prostaat begint te groeien. Hierbij ontstaat er een kans dat de prostaat de blaas dicht, of gedeeltelijk dicht kan knijpen, met als gevolg dat er meer moeite ontstaat om de blaas volledig te kunnen legen.

 

Doordat de blaas dichtgeknepen kan worden, kan het gevoel van een volle blaas wegvallen. Hierdoor kan de blaas overlopen, wat kan leiden tot ongewild urineverlies bij mannen.

 

Incontinentie bij vrouwen

Incontinentie komt over het algemeen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Door de veranderingen in de hormoonspiegel, bij zwangerschap of de overgang, kan dit leiden tot incontinentie. Door de veranderingen in de hormoonspiegel raken de bekkenbodemspieren verzwakt, en zijn hierdoor niet altijd meer in staat om de druk in de blaas goed op te vangen.

 

Wanneer vrouwen met deze klachten naar een huisarts gaan, worden er vaak bekkenbodemoefeningen aangeraden. Hiermee is incontinentie bij vrouwen in veel gevallen gedeeltelijk of volledig te behandelen.

 

Behandeling van incontinentie

Bij de behandeling van incontinentie worden bekkenbodemoefeningen vaak genoemd als een mogelijke oplossing voor incontinentie. Ook het voorschrijven van medicijnen, welke het ongewild samentrekken van uw blaas verminderen, kunnen hierbij helpen. Deze medicijnen worden in voorgeschreven door uw huisarts of specialist.

 

Er zijn meerdere behandelingen mogelijk zoals een zogenaamde plas- of blaastraining. Hiermee kan er worden geoefend om op bepaalde vaste tijden naar het toilet te gaan. Dit kan worden gedaan door middel van een plaswekker. Plastraining is bedoeld om weer een normaal plaspatroon te ontwikkelen.

 

Als laatste keus kan er gekozen worden om incontinentie te behandelen door middel van een operatie. Hierbij kan er een bandje onder de plasbuis worden geplaatst en kan incontinentie worden verminderd of worden verholpen.

 

Hulpmiddelen bij incontinentie

In sommige gevallen is incontinentie niet te verhelpen of te verminderen. Toch is het mogelijk om normaal te kunnen leven met incontinentie. In dit geval kan er gebruik worden gemaakt van incontinentie hulpmiddelen. Dit kunnen inlegverbanden zijn, of in sommige zwaardere gevallen incontinentiebroekjes.

 

Hiermee kan ongewild urineverlies worden opgevangen, en kan voor zowel mannen als vrouwen discreet worden gedragen.



Commentaren: 0