Slechtziendheid bij ouderen


Wanneer spreekt men van een visuele beperking bij ouderen?

Wanneer iemand niet of slechts een gedeeltelijk kan zien wordt er gesproken over een visuele beperking. Wereldwijd zijn er 253 miljoen mensen met een visuele handicap. 36 miljoen van deze mensen zijn blind en 217 miljoen zijn slechtziend.

 

In Nederland zijn ruim 320.000 mensen slechtziend of blind. Vooral bij ouderen spelen de oogproblemen een grote rol, op latere leeftijd gaat uw zicht simpelweg achteruit. Vaak wordt dit niet begrepen of erkend door hulpverleners en familie waardoor het gevoel van welzijn af kan nemen. Een enkele aanpassing kan soms zorgen voor een groot plezier.

 

Wat is een visuele beperking?

We spreken van een visuele beperking als iemand slechts gedeeltelijk of niet kan zien. Een visuele beperking kan aangeboren zijn, maar vaker ontstaan deze op latere leeftijd. De belangrijkste oorzaken van oogproblemen op oudere leeftijd zijn maculadegeneratie, glaucoom, staar en suikerziekte. Het aantal mensen in Nederland met een visuele handicap stijgt explosief, door de vergrijzing en de toename van het aantal mensen met diabetes.

 

Slechtziendheid en blindheid worden meestal veroorzaakt door een oogziekte die delen van uw netvlies of uw oogzenuw beschadigt. Het probleem kan soms ook in uw oogzenuw of in uw hersenen liggen. Er is dan sprake van een verstoring in de verwerking van beelden. 

 

Een visuele beperking heeft bijna altijd een grote impact in uw dagelijkse bezigheden. Denk hierbij aan niet meer kunnen lezen, televisie kijken wordt lastig, u wordt minder mobiel omdat u niet meer kan of mag autorijden. Daarnaast heeft het een grote invloed op uw psychische en sociale vlak.

 

Hulpmiddelen voor slechtzienden

Wanneer u wat slechter ziet dan is er vaak met de juiste aanpassingen of hulpmiddelen nog heel veel mogelijk. Uiteraard kunt u naar uw opticien gaan voor een degelijke oogmeting, wat kan resulteren in het dragen van een bril of lenzen.

 

Een bril helpt u om uw zicht aan te passen, dit geldt voor verziendheid of bijziendheid. Vaak kan het dragen van een leesbril al een verademing zijn, let er echter wel mee op dat u niet zomaar een sterkte selecteert, dit kan op de langere duur alleen maar nadelig voor uw zicht zijn.

 

Wanneer u moeite heeft met het lezen van kleine letters, zoals in een krant of boek dan kan een loep al een goede oplossing voor u zijn. Zo zijn er zelfs vergrotende middelen voor een complete bladzijde zoals een A4-Leesloep. Hiermee legt u de leesloep op uw bladzijde en de gehele pagina wordt voor u vergroot.

 

Uiteraard hoeft u niet minder of slecht te zien om toch oogproblemen te ervaren. Denk hierbij aan droge ogen, of juist te vochtige ogen. Droge ogen ontstaan meestal door te lage traanproductie of te snelle verdamping van de traanfilm. Ook de aanmaak van traanproductie kan op latere leeftijd afnemen, waardoor u droge ogen kunt krijgen. Vaak krijgt u van uw huisarts oogdruppels mee.

 

Ook voor het toedienen van oogdruppels zijn er tegenwoordig hulpmiddelen, zoals een druppelbril. Met een oogdruppelbril kunt u eenvoudig uw ogen druppelen.

 

Lees hier meer over hoe de oogdruppelbril werkt.



Commentaren: 0