De saturatiemeter


Saturatiemeters

Met een saturatiemeter kunt u zelfstandig thuis uw saturatiewaarde controleren. Dit handige apparaatje is voor ouderen en mensen met hart- lucht- of longklachten onmisbaar om in huis te hebben. Met een saturatiemeter meet u binnen enkele seconden uw zuurstofsaturatie.

 

Wat is een saturatiemeter?

Een saturatiemeter is een medisch hulpmiddel om snel en efficiënt de hoeveelheid zuurstof in uw bloed te bepalen. Een saturatiemeter is een compact metertje, welke u als een knijper op uw vinger plaatst. In deze saturatiemeter zit een gevoelige infrarood sensor.

 

Om uw zuurstofsaturatie te meten stuurt een saturatiemeter infrarode lichtgolven door uw huid en wordt het teruggekaatste licht weer opgevangen. Op deze manier wordt de verzadiging (saturatie) bepaald.

 

Wanneer uw zuurstof voldoende is verzadigd, zal uw bloed minder licht doorlaten. Er is dan sprake van een bepaald percentage SpO2. SpO2 is de waarde in een percentage voor de verzadiging van zuurstof in uw bloed.

 

Wat meet een saturatiemeter?

Een saturatiemeter meet naast uw saturatie ook uw hartslag. Deze hartslagmeting is eenvoudig te bepalen en de afwijking zal hierin ook vrij minimaal zijn.

 

Professionele saturatiemeters geven deze waardes vaak aan in grafieken en cijfers. Naast zuurstofsaturatie en hartslag geven professionele saturatiemeters ook de perfusie index (PI) aan.

 

De perfusie index is een maat van de doorbloeding, en wordt in de medische wereld veelvuldig gebruikt. 

 

Hoe betrouwbaar is een saturatiemeter?

Saturatiemeters zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten. Een saturatiemeter voor thuisgebruik, ook wel pulseoximeter genoemd, is over het algemeen vrij betrouwbaar. Hoe lager de gemeten SpO2, hoe hoger de afwijking.

 

Aangezien een gezonde saturatiewaarde tussen de 95% en 100% SpO2 ligt, is deze afwijking slechts 1-2%. Wanneer er een waarde van 70% SpO2 of lager wordt gemeten, is deze afwijking groter, soms wel tot 2-3%.

 

Professionele saturatiemeters, welke onder andere in ziekenhuizen worden gebruikt, hebben deze afwijking vrijwel niet.

 

 

Het verschil met een professionele saturatiemeter in een ziekenhuis, is dat deze continue uw zuurstofsaturatie meet. Een saturatiemeter voor thuisgebruik meet slechts één enkele keer.

 

Over het algemeen is een saturatiemeter voor thuisgebruik goed genoeg om een nauwkeurige saturatiemeting uit te voeren.

 

Wanneer er sprake is van een luchtwegaandoening zoals COPD, dan is het aan te raden om een duurdere professionele saturatiemeter zoals de Nonin Onyx Vantage saturatiemeter aan te schaffen.

 

Voor wie is een saturatiemeter bedoeld?

Een saturatiemeter is niet enkel bedoeld voor mensen met lichamelijke (luchtwegklachten) klachten. Ook topsporters en ouderen maken veel gebruik van dit handige apparaatje. Wanneer u vaak moe of futloos bent, kunt u last hebben van een lage saturatie. Vooral bij ouderen is dit vaak het geval. Wanneer de gemeten saturatie lager is dan 90% SpO2 dan is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts.

 

Naast topsporters en ouderen maken ook veel bergbeklimmers veelvuldig gebruik van een saturatiemeter. De (hoeveelheid) zuurstof in de bergen ligt vaak lager, waardoor u minder zuurstof op kunt nemen.

 

Een te lage saturatie kan ineens gebeuren, en kan leiden tot flauwte. Wanneer de zuurstofwaarde in uw bloed zakt, is dit niet altijd direct voelbaar maar wel meetbaar.

 



Commentaren: 0