Hulpmiddelen bij eten en drinken

Wanneer u op zoek bent naar hulpmiddelen voor eten en drinken, kunt u tegenwoordig gelukkig kiezen uit een hoop hulpmiddelen. Wat dacht u bijvoorbeeld van hulpmiddelen bestek dat aan uw hand bevestigd kan worden of speciaal buigbaar bestek? Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hulpmiddelen voor eten en drinken die het makkelijker maken om zelf uw eten te kunnen nuttigen. Heeft u nekklachten of bent u minder flexibel dan vroeger? Ook hier zijn speciale hulpmiddelen voor eten en drinken voor. Zo kan een beker met een afgeschuinde rand bijvoorbeeld al een hele uitkomst zijn. Allemaal simpele oplossingen voor groot ongemak.

Eten en Drinken ADL Hulpmiddelen Eenhandig Slikproblemen Kauwproblemen Ouderen Liggend Drinken Aangepast Bestek Slikprobleem Kauwprobleem

ADL hulpmiddelen voor eten en drinken

Dankzij diverse hulpmiddelen voor eten en drinken kunt u dus weer genieten van uw eten en drinken. Zorg voor hulpmiddelen die aansluiten op uw wensen en u voorzien van gemak.

 

Of het nu gaat om speciaal aangepast bestek of hulpmiddelen voor in de keuken, als u baat heeft bij deze middelen kunt u weer optimaal genieten van uw eten en drinken. Want echt genieten begint natuurlijk bij zelfstandig kunnen eten en drinken. Hulpmiddelen bij eten en drinken dragen bij aan het langer zelfstandig blijven.

 

Aangepaste borden

Bij aangepaste borden kunt u denken aan borden met een verhoogde of opstaande rand. Deze borden zijn geschikt voor u wanneer u last heeft van uw polsgewrichten of wanneer u moeite heeft met uw coördinatievermogen.

 

 

 

Voorbeelden van aangepaste borden zijn:

 

  • Warmhoudborden; deze borden zijn handige hulpmiddelen wanneer u meer tijd nodig heeft om de volledige warme maaltijd op te kunnen eten. Een warmhoudbord bestaat vaak uit een dubbele bodem welke gevuld kan worden met warm water. Hiermee blijft uw eten langer warm.

  • Bordrandverhogers; deze verhogers kunt u plaatsen op uw bestaande bord. Hiermee kunt u rustig blijven eten van uw favoriete eetbord.

  • Borden met een zuignap; met dit type bord verschuift uw bord niet tijdens het eten, en zorgt ervoor dat het bord niet van tafel kan worden gestoten.

 

Een bord met opstaande rand maakt het eenvoudiger om het eten op het bestek te schuiven en voorkomt tevens dat het eten van het bord valt. Doordat de opstaande rand het eten tegenhoudt, kunt u het eten op het bestek scheppen door de vork of lepel tegen de rand aan te schuiven. Er is keuze uit een losse rand, een gedeeltelijke rand of een compleet bord met opstaande rand.

 

Aangepaste borden zijn uitstekende ADL hulpmiddelen voor eten bij ouderen en mensen met een beperking. Door gebruik te maken van een aangepast bord, merkt u de invloed van een ADL hulpmiddel. Wanneer u zelfstandig kunt blijven eten (en drinken) wordt uw zelfredzaamheid vergroot.

 

Soms hebben mensen vooral moeite met het eten op de plaats houden. Denk bijvoorbeeld aan mensen die maar één hand kunnen gebruiken. Zij zijn vaak geholpen met een antislip placemat. Deze onderlegger zorgt ervoor dat het bord niet weg kan schuiven tijdens het eten en houdt daardoor alles op z’n plaats.

 

Een warmhoudbord kan erg handig zijn als u wat minder vlug eet. Het eten koelt vaak snel af, maar met dit bord blijft het lang genoeg warm. Onder het bord bevindt zich een reservoir dat u vult met warm water. Daarnaast heeft het bord een deksel, waardoor u het eten kunt afdekken. Tot slot bestaan er ook borden met vakverdeling. Met zo’n bord blijft het eten netjes gescheiden van elkaar.

 

Aangepast bestek

Heeft u moeite met eten vanwege Reuma, een verminderde handfunctie, beperkte grip en kracht in uw vingers of heeft u last van trillende handen?

 

Dan kan aangepast bestek een oplossing zijn voor uw problemen. Aangepast bestek zijn hulpmiddelen voor als u last heeft van artrose of verminderde handfunctie. 

 

Als de arm/handfunctie verslechtert dan gaat het vasthouden van het bestek en het eten naar de mond brengen moeizamer. Ook kunnen deze hulpmiddelen ondersteunen bij ouderen tijdens het eten.

 

Een aangepast hulpmiddel om te eten kan speciaal bestek zijn met een verdikt handvat. Een verdikt handvat zorgt ervoor dat dit bestek eenvoudiger vast te pakken is, waardoor er minder kracht benodigd is.

 

Andere voorbeelden van aangepast bestek kunnen zijn:

 

  • Bestek met gebogen handvat. Dit bestek heeft een ergonomisch voorgevormd handvat en kan een handig hulpmiddel zijn wanneer u een beperkte hand- of polsfunctie heeft.

  • Bestek met buigbaar handvat. Buigbaar bestek is volledig naar wens in te stellen. Juist voor mensen met een verminderde pols- of handfunctie kan voorgevormd bestek niet volledig naar wens zijn. Een volledig aanpasbaar (buigbaar) bestek kan hiervoor de perfecte oplossing zijn.

  • Verdikt of verdund handvat. Dit type bestek wordt vaak gebruikt wanneer er sprake is van een verminderde grip, zoals bij artrose. Bestek met een dik handvat is eenvoudiger vast te houden, maar een dunner handvat kan juist zorgen voor meer gevoel.

  • Licht bestek. Licht bestek is vaak dunner en van zeer licht materiaal gemaakt. Dit kan worden gebruikt wanneer krachtverlies heeft.

  • Verzwaard bestek. Zwaarder bestek kan worden gebruikt wanneer u last heeft van trillende handen of bij coördinatieproblemen. Doordat het bestek verzwaard is, kunnen trillingen zoals bij tremoren, worden gedempt.

  • Combinatiebestek. Combinatiebestek zijn meerdere besteksoorten in één. Denk hierbij aan een vork met snijrand of een lepel en vork in één (spork). Uitermate geschikt bij éénhandig gebruik.

  • Bestekriempjes. Den riempje voor uw bestek kan handig zijn wanneer u weinig tot geen kracht meer in de vingers heeft, maar wel mobiel genoeg bent om zelfstandig de lepel of vork naar uw mond te brengen. Een bestekriempje is een riempje met twee lussen welke aan uw bestek vast kan worden gemaakt. Door gebruik te maken van bestek met een bestekriem is en weinig tot geen kracht benodigd.

 

Let op: Niet alle bestek is geschikt voor de vaatwasmachine.

 

Bekijk hier alle soorten aangepast bestek.

Aangepaste bekers

Bij aangepaste bekers kunt u denken aan bekers met een neusuitsparing, bekers met grepen, bekers met een rietje of bekers waarmee u niet kunt knoeien.

 

Deze bekers zijn handig wanneer voor mensen met nekklachten of voor mensen die liggend moeten drinken. Met dit soort bekers hoeft u bijvoorbeeld uw hoofd niet achterover te buigen.

 

Wanneer u reumatische klachten of verminderde kracht heeft, kan het vasthouden van een normale beker of glas lastig zijn. Aangepaste bekers voor ouderen kunnen bekers zijn met extra handvatten, of met een stabielere bodem.

 

Bekijk hieronder een aantal voorbeelden van bekers, welke hier speciaal voor ontwikkeld zijn.

 

 

  • Beker met neusuitsparing. Deze drinkbekers hebben een speciale opening in de beker en zijn ideaal wanneer u uw hoofd of nek beperkt kunt bewegen. Door de speciale opening hoeft u uw hoofd niet ver naar achteren te buigen om de volledige inhoud van de drinkbeker leeg te kunnen krijgen.

  • Drinkbeker met grote handvatten; bekers met extra grote handvatten kunnen handig in gebruik zijn wanneer u beperkte grip, of kracht in uw vingers heeft. De handvatten zijn er in verschillende vormen en maten, zelfs in draaibare handvatten.

  • Bekers om liggend te drinken; wanneer u bedlederig bent, en veel moet liggen dan wordt drinken met een normale drinkbeker erg lastig. Er zijn aangepaste drinkbekers waarmee u eenvoudig liggend kunt drinken, zoals de Novo Cup. Ook kan er gebruik gemaakt worden van een zuigslang met terugslagklep. Hiermee kan de drinkbeker boven het bed worden geplaatst, en kan er met behulp van de slang worden gedronken in bed.

  • Bekers met draaibaar handvat; De HandSteady is een nieuwe drinkbeker met een draaibaar handvat waardoor de beker met behulp van de zwaartekracht recht blijft. De HeadSteady is geschikt voor personen met tremoren, spierverslapping, gewrichtspijn, stijfheid, spierpijn, slikproblemen en verminderde motoriek.

 

Bovendien voorkomen deze drinkbekers morsen, lekken en omstoten. Tot slot zorgen aangepaste drinkbekers ervoor dat u (ook met verminderde kracht in uw handen) langer zelfstandig kunt drinken. Door gebruik te maken van drinkhulpmiddelen, kan de zelfredzaamheid worden verhoogt.

 

Wanneer u bedlederig bent, of gebruik maakt van een rolstoel is de DeHydrant drinkbeker een goed hulpmiddel. De Hydrant aangepaste drinkbeker is een transparante drinkbeker met een flexibele drinkslang.

 

Deze beker is speciaal ontworpen om mensen met beperkte mobiliteit een manier te geven om hun onafhankelijkheid te vergroten en de kans op uitdroging te verkleinen door zonder hulp te kunnen drinken wanneer ze maar willen.

 


Eenhandige hulpmiddelen in de keuken

Eenhandig hulpmiddelen zijn bedoeld voor mensen die naar aanleiding van een hersenletsel zoals een CVA ofwel een beroerte hebben gehad, of geboren zijn met een beperking en hierdoor genoodzaakt zijn eenhandig te werken.

 

Een zwakkere grip, gebruik van enkel één hand of geen kracht meer kan eenvoudige taken, zoals het hakken of opscheppen van eten, een tijdrovende en frustrerende ervaring maken, terwijl u juist graag in de keuken zelfstandig wilt blijven.

 

Er zijn éénhandige hulpmiddelen die u kunnen helpen om toch zelfstandig te zijn en te blijven in uw keuken. Denk hierbij aan eenhandige snijplanken, wringers die u met één arm kunt bedienen, grijpstokken of een zelf-openende keukenschaar. 

 

Anti-slip matjes

Antislip matjes kunnen gebruikt worden om het eten en drinken te vereenvoudigen. Door gebruik te maken van een antislipmatje, onder uw bord of beker, voorkomt u dat dit gaat schuiven. Dit zorgt voor meer stabiliteit en kan erg handig zijn voor éénhandige gebruikers, of personen met ouderdomsklachten.

 

Zelfstandig eten en drinken

Om zelfstandig te kunnen blijven eten en drinken, zal er op een gegeven moment gebruik moeten worden gemaakt van hulpmiddelen. Uiteraard wilt u zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Ook het voorbereiden van eten kan op een gegeven moment een uitdaging worden. Wanneer u éénhandig bent kan de zelfstandigheid enorm worden beperkt zonder hulpmiddelen.

 

Bekijk onze tips over zelfstandigheid in de keuken hier.

 


Hulpmiddelen bij slikproblemen

Er zijn een aantal hulpmiddelen verkrijgbaar bij slikproblemen. Slikken is een ingewikkeld samenspel van allerlei spierbewegingen. Slikproblemen doen zich bijvoorbeeld voor wanneer iemand niet meer goed kan kauwen, het eten niet meer weg kan krijgen of zich telkens verslikt. Dysfagie is een medische benaming voor slikproblemen.

 

Wanneer u moeite heeft met eten of drinken, kunnen soms de kauw- en slikspieren niet meer goed samenwerken, waardoor er verschillende slikproblemen op kunnen treden. Doseren is zowel bij drinken als eten de basis.

 

Drinken bij slikproblemen

Om slikproblemen te helpen vereenvoudigen kunt u gebruik maken van speciale hulpmiddelen voor slikproblemen. Zo zijn er speciale drinkbekers waarmee gedoseerd gedronken kan worden, zogenaamde doseerbekers. De hoeveelheid vocht per slok is met een doseerbeker ook in te stellen, zodat u zich niet snel verslikt. Bekers met maataanduiding maken het ook mogelijk de hoeveelheden vocht te doseren en bij te houden. 

 

Tips voor drinken bij slikproblemen:

  • Verdik indien mogelijk de dranken, de vloeistof wordt trager en kan makkelijk worden geslikt
  • Neem koude of zure dranken zoals karnemelk in plaats van normale melk
  • Verdik vloeibare drinkvoeding eventueel met vla, appelmoes

 

Eten bij slikproblemen

Wanneer u moeite heeft met het slikken van eten, en vastere etenswaar, kan het noodzakelijk zijn om het eten fijn te malen. Hierdoor kan het eten langer duren, maak in dat geval gebruik van een speciaal warmhoudbord zodat uw eten langer op temperatuur kan blijven. 

 

Tips voor eten bij slikproblemen:

  • Vermijd korrelig of droog eten
  • Medicijnen kunnen eenvoudiger worden ingenomen met yoghurt of vla in plaats van met water
  • Maak gebruik van smeerbaar beleg zoals leverworst of smeerkaas
  • Snijd de korsten van brood om kauwen eenvoudiger te maken
  • Laat na twee of drie happen een keer extra slikken
  • Gebruik een lange smalle lepel of dessertlepel met ronde vorm om eten of drinken te geven
  • Snij het eten kleiner, maar niet te fijn
  • Wanneer voedsel gemalen moet worden, meng dan niet alles door elkaar maar maak aparte porties

 

Bent u op zoek naar voeding speciaal voor mensen met slikproblemen? Neem dan eens een kijkje op Fijnproevers.nl

 

Fijnproevers: Hartige voeding voor mensen met kauw- en slikproblemen. Alle smakelijke hapjes zijn energie- & eiwit verrijkt, hebben een fijne structuur, zijn amylase resistent, glutenvrij en bereid met natuurlijke ingrediënten door chefs.


Worden eet- en drinkhulpmiddelen vergoed door de zorgverzekering?

Hulpmiddelen die u nodig heeft voor verpleging, behandeling, revalidatie of verzorging kunnen worden vergoed door de basisverzekering van uw zorgverzekering. Welke hulpmiddelen dat precies zijn staat beschreven in de zorgverzekeringswet (zvw).

 

Aangezien er enorm veel soorten hulpmiddelen zijn, is het soms lastig te bepalen welke hulpmiddelen wel of niet vergoed worden. Hulpmiddelen die algemeen gebruikelijke hulpmiddelen in het dagelijks leven vervangen, zoals eet- en drinkhulpmiddelen zitten vaak niet in het basispakket.

 

Om te bepalen welke hulpmiddelen deels, compleet of juist niet vergoed worden bij uw eigen zorgverzekeraar, zult u de polis moeten doornemen. Wanneer u een hulpmiddel wilt kopen, kunt u ook informeren of de leverancier van het hulpmiddel een contract heeft afgesloten bij uw zorgverzekeraar. Wanneer er geen contract aanwezig is, wordt het hulpmiddel vaak niet of slechts gedeeltelijk vergoed.

 

Voor meer informatie over vergoedingen van hulpmiddelen verwijzen wij u graag naar de site van Zorginstituut Nederland of van de Rijksoverheid.