Alles over bloeddruk


Bent u benieuwd of u een gezonde bloeddruk heeft? En wat een normale bloeddruk per leeftijd is? Dan is het uiteraard belangrijk om te weten welke bloeddrukwaarden goed zijn. Wanneer is uw bloeddruk normaal of te hoog? Hier zijn gemiddelde waarden voor. Lees alles over bloeddruk in deze blog.

Wat is bovendruk en onderdruk?

Hoe u de bloeddruk ook meet, de bloeddruk bestaat altijd uit twee getallen. Het eerste getal staat voor de bovendruk, ook wel systolische druk genoemd, en is het hoogste getal. Het tweede getal staat voor de onderdruk, ook wel diastolische druk genoemd. De bloeddruk wordt gemeten in millimeters kwikdruk, kortweg mmHg.

 

De bovendruk wordt gemeten wanneer het hart samentrekt. De bloeddruk is dan het hoogst. De onderdruk wordt gemeten als het hart weer ontspant. De bloeddruk is dan het laagst. Er wordt gesproken over een hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, wanneer minimaal één van deze twee waardes hoger zijn dan de norm. 

 

Normaalwaarden bloeddruk

Een bloeddruk onder de 140 mmhg is normaal, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe wanneer uw bloeddruk stijgt. Hoe lager uw bloeddruk, hoe beter.

 

Komt uw bloeddruk boven de 140/90 uit? Dan is het verstandig om extra op te letten, en vaker te meten. Neemt u gedurende een week lang uw bloeddruk elke ochtend en avond op en blijft uw bloeddruk hoog? Neem dan contact op met uw huisarts.

 

Komt uw bloeddruk boven de 180/100 uit? Herhaal dan uw bloeddrukmeting. Wanneer uw meting wederom te hoog is, neem dan altijd direct contact op met uw huisarts. Een bloeddruk boven de 180/100 wordt gezien als een ernstig verhoogde bloeddruk.

 

Schommelende bloeddruk

Het is normaal dat uw bloeddruk kan schommelen. Uw bloeddrukwaarden zijn van allerlei zaken afhankelijk, zoals de tijd, uw voeding en uw lichaamsbeweging. Meestal is uw bloeddrukwaarde ‘s middags hoger dan ‘s avonds of ‘s ochtends. Daarom is het belangrijk om meerdere keren te meten. Ook medicijnen kunnen invloed hebben op uw bloeddrukwaarden.

 

Wat is een goede bloeddruk per leeftijd?

De gemiddelde gezonde waarde van uw bloeddruk ligt onder de 140/90. 140 is de maximale bovendruk en 90 de maximale onderdruk. Deze bloeddruk is voor iedere leeftijd hetzelfde. Ook voor ouderen (60+) gelden deze bloeddrukwaarden.

 

Toch is het normaal als uw bloeddruk iets stijgt naarmate u ouder wordt. Een hoge bloeddruk komt dan ook vaker voor bij ouderen. In veel gevallen lijdt deze verhoogde bloeddruk tot weinig lichamelijke klachten. Bij gezonde 60+ personen wordt een bloeddruk van 160/90 pas gezien als een hoge bloeddruk.

 

Wat is een hoge bloeddruk?

Een hoge bloeddruk is geen ziekte maar vergroot wel de kans op hart- en vaatziekten. Een hoge bloeddruk is juist zo gevaarlijk omdat u er vaak vrijwel niks van merkt. Daarom is het verstandig om regelmatig uw bloeddruk te meten, of op te laten meten.

 

Wanneer er sprake is van een ernstig of langdurig verhoogde bloeddruk, dan kunnen er wel lichamelijke klachten optreden namelijk:

  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid en braken
  • Vermoeidheid
  • Wazig zien
  • Rusteloosheid
  • Kortademigheid

Oorzaken van een hoge bloedruk

De oorzaken van een hoge bloeddruk zijn vaak niet duidelijk. Bij 9 op de 10 mensen is de oorzaak dan ook niet bekend. De volgende zaken kunnen bijdragen aan het ontwikkelen een hoge bloeddruk:

  • Inactiviteit (weinig bewegen)
  • Ongezond eten (veel zout of verzadigd vet)
  • Overgewicht
  • Roken en/of veel alcohol drinken
  • Stress
  • Genetische invloeden

Wat is een lage bloeddruk? 

De bloeddruk is laag wanneer het onder de waarden van de normale bloeddruk ligt. Normaal levert een lage bloeddruk geen problemen op, maar er kunnen wel klachten door ontstaan namelijk:

  • Vermoeidheid
  • Duizeligheid
  • Flauwvallen
  • Misselijkheid
  • Wazig zien

Behandeling is bij een lage bloeddruk vaak niet nodig. Maar omdat de klachten vervelend kunnen zijn, is het wel belangrijk dat u hiermee leert omgaan.

 

Zelf uw bloeddruk meten

 

Uw bloeddruk kunt u laten meten bij uw arts of huisarts. Wanneer u ouder bent dan 40 jaar is het verstandig om dit jaarlijks te laten controleren. Bloeddruk meten kunt u tegenwoordig ook thuis met een goede bloeddrukmeter. Zo zijn er tegenwoordig betrouwbare bovenarmbloeddrukmeters en handige polsbloeddrukmeters verkrijgbaar.

 

Wanneer u thuis uw bloeddruk meet, valt deze waarde vaak lager uit dan bij uw huisarts. Dit wordt ook wel het "witte-jassen-syndroom" genoemd. Uw bloeddruk laten meten in een klinische omgeving verhoogt uw bloeddruk zonder dat u het in de gaten heeft.

 

Een bezoekje aan de arts kan altijd extra stress met zich meebrengen. Daarom is het in veel gevallen verstandiger om thuis, in uw vertrouwde omgeving uw bloeddruk te meten.



Commentaren: 0