Hulpmiddelen voor uw slaapkamer

Zelfstandigheid maakt automatisch zelfverzekerdheid. Dankzij een ruim assortiment aan hulpmiddelen voor in- en rondom het bed kunt u dus uw zelfstandigheid én zelfverzekerdheid behouden. De hulpmiddelen brengen bovendien gemak en ,niet geheel onbelangrijk, ook veiligheid. Wanneer u makkelijker in- en uit bed komt, voelt u zich een stuk vitaler en zelfstandiger. En hulpmiddelen voor in bed zorgen bovendien voor meer comfort. En wie wil dat nu niet?

Slaapkamer Ouderen ADL Hulpmiddelen Bedladder Bedlederig Bedladder Slaapcomfort AD Kussen Hoofdkussen Wigkussen

ADL hulpmiddelen voor uw slaapkamer

De slaapkamer is een plek die zo comfortabel mogelijk hoort te zijn. We brengen er veel tijd door en willen optimaal kunnen ontspannen. Wanneer ouderdom een rol speelt, u minder mobiel bent of andere ongemakken ervaart, kunnen simpele handelingen als in en uit bed stappen een hele opgave zijn. Ook wanneer u veel tijd in bed doorbrengt is comfort erg fijn.

 

Er kunnen frustraties ontstaan wanneer u niet goed kunt ontspannen in uw eigen bed. Misschien denkt u niet snel aan een hulpmiddel in uw slaapkamer, maar deze kunnen uw leven een stuk aangenamer maken.

 

Bedtafel

Een bedtafel, of bedleestafel is een hulpmiddel welke u kunt gebruiken in bed. Een bedtafel plaats u over uw benen/middel heen wanneer u in bed ligt.

 

Door middel van dit hulpmiddel heeft u een stevige ondergrond voor uw eten, wanneer u wilt schrijven in bed of gebruiken als laptopstandaard. Het is ook mogelijk om een bedtafel op een statief aan te schaffen.

 

Een bedtafel met wieltjes kunt u dan eenvoudig van uw bed wegschuiven of naar u toehalen. Een bedtafel op pootjes dient u in zijn geheel op te kunnen tillen, wanneer u uit bed wilt stappen.

 

Beker

Wanneer u ’s nachts vaak dorst krijgt, is het handig om een beker naast bed te hebben staan. Een normale beker zou snel omvallen, kies daarom voor een afsluitbare beker, en het liefst een beker met een goede houvast, zoals grepen. U wilt niet 's nachts uw bed uit wanneer u een beker water heeft gemorst.

 

Tegenwoordig zijn er ook lichtgevende bekers waardoor u ook zonder verlichting uw beker 's nachts moeiteloos kunt vinden.

 

Klok of wekker

Een klok bij het bed is ook altijd fijn. Hiermee blijft u goed bij de tijd en er zijn klokken met grote cijfers verkrijgbaar die extra goed leesbaar zijn.

 

Dementieklokken, of seniorenklokken zijn hier een goed voorbeeld van.

 

Vaak wordt een dementieklok gebruikt als mensen niet meer goed weten welke dag het is, maar ook bij slechtziendheid is het een uitkomst. Een dementieklok kan ouderen weer grip geven op het leven, waardoor ze beter blijven functioneren en langer zelfstandig kunnen wonen.

Dementieklokken helpen bij een duidelijke dagindeling, zorgt dat de gebruiker zich goed kan oriënteren in tijd en geeft reminders over bijvoorbeeld medicijninname of etenstijden.

 

Bedsteun

Met een bedsteun heeft u meer steun bij het in en uit bed stappen. Tevens voorkomt een bedsteun ook dat u zomaar uit bed kunt vallen. De meeste bedsteunen zijn eenvoudig te installeren, en worden veilig vast gemonteerd aan, of onder het bed.

 

Door deze stevigheid kunnen ze vaak een hoog gewicht aan, wat ook een erg handig hulpmiddel is, wanneer u wat minder stabiel bent, en moeite heeft met aankleden. Hierdoor kunt u extra houvast vinden aan de het bedrek. Een bedsteun biedt zo extra veiligheid in en rondom het bed.

 

Verlichting

Wanneer u ’s nachts regelmatig uit bed moet, zorg er dan voor dat er voldoende licht is. Gebruik bijvoorbeeld een bedlampje. De kans op vallen is ’s nachts namelijk veel groter dan overdag. Er zijn tegenwoordig eenvoudige lampen met een sensor, die u zo in het stopcontact stopt. Hiermee hoeft u niet te zoeken naar de lichtknop.

 

Kussens

Een goed hoofdkussen is essentieel voor een goede nachtrust. Een goede lange nachtrust voorkomt lichamelijke klachten, hiermee blijft u dus langer vitaal, en wordt u uitgerust wakker. Wanneer u wat moeilijker ter been bent, en u zit vaker in uw stoel, zorg dan ook voor een comfortabel zitkussen.

 

Vermoeid wakker worden

Wanneer u niet voldoende rust krijgt in uw slaapkamer, dan kan dit meerdere oorzaken hebben. Zo kan het bed, het matras, uw hoofdkussen, bedovertrek of uw levensstijl hiermee te maken hebben. Zorg dat u tijdig bovengenoemde artikelen wast of wisselt. Een slechte hygiëne kan ook uw slaapkwaliteit verslechteren.

 

Zorg er ook voor dat uw kamer voldoende donker is. Door gebruik te maken van goede verduisterende gordijnen, kan uw lichaam voldoende rust krijgen. Een nachtlampje aanlaten is prima, maar zorg wel dat het goed donker is. Dit verbeterd uw slaap.

 

Lees hier alles over vermoeid wakker worden, en wat u hieraan kunt doen.

 

Luchtkwaliteit in uw slaapkamer

De luchtkwaliteit in uw slaapkamer is erg belangrijk. Een te lage, of juist te hoge luchtvochtigheid, kan zorgen voor een mindere slaapkwaliteit. Juist in de koudere maanden doen veel mensen hun raam dicht, en gaat de verwarming aan. Hierdoor ontstaat er een droge lucht in uw slaapkamer. Klachten door een te droge lucht in uw slaapkamer kunnen zijn:

  • Droge ogen
  • Droge lippen
  • Droge keel
  • Hoofdpijn

Deze klachten zijn vervelend, vooral wanneer u in de ochtend wakker wordt. Een tekort aan vocht in uw slaapkamer kan eenvoudig worden opgelost met een luchtbevochtiger.

 

Wanneer er een te hoge luchtvochtigheid in uw slaapkamer hangt, merkt u dit aan vochtige dekens, matras en vocht aan de binnenzijde van uw ramen. Een te hoge vochtigheidsgraad in uw slaapkamer is niet goed voor houten en/of stoffen meubels zoals uw bed. Schimmels en houtrot kan ontstaan aan uw bed of op uw vloerbedekking.

Wanneer u zich voor een langere tijd in een kamer, zoals uw slaapkamer bevindt, kunt u diverse gezondheidsklachten krijgen door het inademen van schimmels en bacteriën. Om de luchtvochtigheid in uw slaapkamer te verlagen kunt u regelmatig een raam open zetten, vochtvreters op uw slaapkamer leggen of gebruik maken van een automatische luchtontvochtiger.

 

Bedverhogers

Met bedverhogers wordt het opstaan en in bed gaan een stuk makkelijker. U hoeft minder diep te bukken en behoudt beter uw balans.

 

 

 

 

De bedverhogers, ook wel bekend als bedklossen, zijn ook tijdens de zwangerschap aan te raden. Sterker nog, wanneer u gebruik wilt maken van Thuiszorg dan dient u bed een minimale hoogte te hebben van 80cm. Dit is gemeten vanaf de grond tot bovenkant matras.

 

Deze handige verhogers kunt u ook gebruiken als meubelverhogers. Denk hierbij aan het verhogen van uw favoriete stoel of bank. Door gebruik te maken van een verhoging, kunt u eenvoudiger zitten en opstaan.

 

Aangepaste slaapkamer

Brengt u vanwege uw gezondheid veel tijd door in bed? Dan kan het in sommige gevallen beter zijn om uw slaapkamer aan te passen. Dit hoeft niet altijd een hele grote ingreep te zijn, maar kunnen ook kleine aanpassingen zijn.

 

Denk bijvoorbeeld aan drempelhulpen, transferhulpmiddelen, tilliften, pakpaal, wand- of plafondpapegaai, wandbeugels maar ook zeer zeker domotica systemen.

 

Drempelhulp in uw slaapkamer

Een drempelhulp is een handig hulpmiddel wanneer u slechter ter beent bent. Deze hulpmiddelen zorgen ervoor dat een bestaande drempel wordt afgevlakt, vaak door middel van rubberen delen.

 

Hierdoor ontstaan er geen opstaande randen meer in uw deuropening. Dit voorkomt vallen, maar maakt het ook eenvoudiger om met een rollator of looprek door uw deuropening te gaan.

 

Dit is een goedkopere manier om het probleem op te lossen, en minder ingrijpend dan het compleet verwijderen van een drempel.

 

Transferhulpmiddelen

Transferhulpmiddelen zijn hulpmiddelen die helpen om cliënten eenvoudiger te verplaatsen. Dat kan zijn vanuit bed in een stoel tillen. Ongeacht het gewicht is het enorm belastend voor zorgverleners.

 

Een transferhulpmiddelen dit helpen vereenvoudigen en vooral verlichten. Hierdoor wordt er voor uw hulpverlener een correcte werkhouding gecreëerd en zorgt voor een minimale lichamelijke belasting voor de zorgverlener.

 

Tilliften, sta-op-hulpen, draaikussens, draaischijven, glijlakens en glijplanken zijn allemaal transferhulpmiddelen. 

 

Pakpaal

Een pakpaal is een enorm handig en veelzijdig hulpmiddel. Deze paal kunt u overal plaatsen (zonder schroeven of boren) waar u extra ondersteuning nodig heeft. In veel gevallen worden deze palen geplaatst langs het bed, maar ook vaak in de badkamer.

 

Deze palen kunnen stevig worden geklemd tussen het plafond en de grond, wat ervoor zorgt dat u altijd en overal extra steun heeft. De handgrepen aan de paal kunnen in veel gevallen 360 graden draaien zodat u eenvoudiger kunt draaien.

 

 

 

Wandgrepen

Wandgrepen zijn ook hulpmiddelen voor extra steun, en zijn verkrijgbaar in vele maten en soorten. Een wandgreep, ook wel toiletbeugel of wandbeugel genoemd kan handig zijn in uw badkamer, op het toilet of naast uw bed.


Er zijn vaste wandgrepen verkrijgbaar, maar ook een wandgrepen met een zuignap. Een wandgreep met zuignap wordt vaak geplaatst wanneer er tijdelijk extra ondersteuning nodig is. Deze grepen zijn minder sterk maar hebben het grote voordeel dat ze altijd eenvoudig te verplaatsen zijn, zonder dat er gaten in uw muur achterblijven.

 

Wat is Domotica?

Domotica is een andere benaming voor het automatiseren van processen en handelingen in huis, met andere woorden handige technische hulpmiddelen. Domotica is een enorm breed begrip maar onder domotica valt onder andere:

 

  • Automatische schakelaars: Dit kan in de vorm van sensoren, maar ook in de vorm van afstandsbedieningen. Deze schakelaars kunnen worden gebruikt voor het op afstand openen van uw gordijnen, of door middel van sensoren het aan- of uitmaken van verlichting.
  • Sensoren en bewegingsmelders: Dit kunnen drukmatten met sensoren zijn, of bewegingsmelders. Dit kan een handig hulpmiddel zijn wanneer u bijvoorbeeld uit bed valt, zodat het zorgpersoneel een melding krijgt en tijdig kan ingrijpen.
  • Dwaaldetectiesysteem: Mensen met dementie kunnen gaan dwalen. Door middel van een dwaaldetectiesysteem kan dit risico worden beperkt, en door middel van GPS kan een client weer teruggevonden worden. Dit systeem kan op vele manieren worden ingesteld, bijvoorbeeld dat er een alarm afgaat wanneer u een gebied verlaat.

  • Slimme thermostaten: Door automatisch het klimaat in uw slaapkamer te beheersen, bijvoorbeeld door slimme thermostaten, heef tu hier geen omkijken meer naar.

Uiteraard zijn er veel meer manieren om handelingen te automatiseren, maar vooral in de zorg wordt er veel gebruik gemaakt van domotica.

 

Bedtouwladder

Een bedtouwladder is een handig hulpmiddel wanneer u moeite heeft met rechtop gaan zitten, of liggen in bed.

 

Een ladder bestaat uit vier of vijf grepen die gemaakt zijn van onbuigbaar plastic of hout.

 

 

Aan het uiteinde van de bedtouwladder zit een lus die aan het voeteneinde wordt bevestigd, wat zorgt voor extra stevigheid.


Worden slaapkamerhulpmiddelen vergoed door de zorgverzekering?

Hulpmiddelen die u nodig heeft voor verpleging, behandeling, revalidatie of verzorging kunnen worden vergoed door de basisverzekering van uw zorgverzekering. Welke hulpmiddelen dat precies zijn staat beschreven in de zorgverzekeringswet (zvw).

 

Aangezien er enorm veel soorten hulpmiddelen zijn, is het soms lastig te bepalen welke hulpmiddelen wel of niet vergoed worden. Hulpmiddelen die algemeen gebruikelijke hulpmiddelen in het dagelijks leven vervangen, zoals slaapkamer- of woonhulpmiddelen zitten vaak niet in het basispakket.

 

Om te bepalen welke hulpmiddelen deels, compleet of juist niet vergoed worden bij uw eigen zorgverzekeraar, zult u de polis moeten doornemen. Wanneer u een hulpmiddel wilt kopen, kunt u ook informeren of de leverancier van het hulpmiddel een contract heeft afgesloten bij uw zorgverzekeraar. Wanneer er geen contract aanwezig is, wordt het hulpmiddel vaak niet of slechts gedeeltelijk vergoed.

 

Voor meer informatie over vergoedingen van hulpmiddelen verwijzen wij u graag naar de site van Zorginstituut Nederland of van de Rijksoverheid.

 


Commentaren: 0