Waarom steunkousen dragen?


Waar zijn steunkousen voor?

Steunkousen zijn speciaal ontworpen kousen die worden gedragen om klachten te verminderen. Denk hierbij aan spataderen, trombose of vocht in uw benen. Zelfs voor zwangere vrouwen wordt soms aangeraden om elastische steunkousen te dragen om spatadervorming en vocht in de benen te voorkomen.  Heeft u moeite met het aantrekken van steunkousen? Met speciale aantrekhulpmiddelen kunt u zelfstandig steunkousen aantrekken. Dit is handig wanneer bukken moeite kost of als u niet genoeg kracht in uw handen of armen heeft.  Sommige aantrekhulpmiddelen voor steunkousen kunt u ook gebruiken om kousen, sokken of panty's aan te trekken.

 

Hoe werken steunkousen?

Vocht in de bloedvaten kan soms om verschillende redenen de neiging hebben om uit de bloedvaten te komen, en op te hopen in het bindweefsel van het been. Het vocht gaat terug in het vaatsysteem wanneer u voor een langere tijd gaat liggen, hierdoor neemt de druk in uw benen weer af.

 

Door middel van het dragen van een elastische steunkous wordt er druk uitgeoefend op de bindweefsels waardoor het vocht niet de kans krijgt om uit de bloedvaten te komen, waardoor het been slank blijft.

 

Spataderen helpen verminderen

Wanneer de klepjes in uw aderen stuk zijn ontstaan spataderen. Deze klepjes zouden moeten voorkomen dat het bloed door middel van de zwaartekracht terug in uw benen zakt. Wanneer dit over een lang stuk van uw been gaat kunnen er vermoeidheidsverschijnselen ontstaan wat weer resulteert in vocht in uw benen.

 

Door elastische steunkousen te dragen ontstaat er een tegendruk waardoor het bloed door de aders weer makkelijker naar het hart wordt teruggevoerd. Doordat deze kousen druk uitvoeren wordt ook voorkomen dat er vocht uit de aders komt. Doordat er verminderde druk op de aders komt neemt uiteindelijk ook weer de vermoeidheid af wat veel voorkomt bij spataderproblemen.

 

Trombose behandelen

Voor de behandeling van een trombosebeen is het dragen van een elastische steunkous een belangrijk onderdeel voor de behandeling. Bij trombose is een deel van de hoofdader afgesloten door een stolling in het bloed. Hierdoor wordt uw been rood en gezwollen.

 

Het bloed gaat namelijk wel via de slagader het been in, maar kan door de stolling niet meer goed uit.

 

Zwelling kan worden tegengegaan door druk van buitenaf. Dit kan door middel van zwachtel therapie en later door het dragen van een elastische steunkous. Gelukkig zijn er veel oppervlakkige aders die via omwegen het bloed alsnog kunnen afvoeren. Het dragen van een steunkous ondersteunt dit proces.

 

 

Aan- en uittrekken van steunkousen

Het belang van het dragen van steunkousen is inmiddels aangegeven. Het aan- en uittrekken ervan vormt bij velen nog een probleem. Met name bij de vlakbrijkousen met een hoge drukklasse zijn voor velen ontzettend moeilijk om aan of uit te trekken.

 

Toch zijn er een aantal hulpmiddelen die u hierbij kunnen ondersteunen. In veel gevallen wordt de hulp van thuishulp ingeroepen om deze opgave voor u over te nemen.

 

Wanneer uw steunkousen uittrekken?

Steunkousen kunnen, of moeten soms dagelijks gedragen worden. Steunkousen voorkomen ook zwelling van uw benen, en kunnen ook 's nachts worden gedragen. Het is echter verstandig om uw steunkousen 's avonds uit te trekken, voordat u naar bed gaat.

 

Wanneer u veel last heeft van zwellingen in uw benen, moeten de steunkousen direct bij het opstaan weer worden aangedaan om zwellingen tegen te gaan.

 

Hoe lang gaan steunkousen mee?

Ongeacht het merk, gaan steunkousen bij dagelijks gebruik ongeveer één jaar mee. Wanneer uw steunkousen te makkelijk uitgaan (zonder hulpmiddelen) dan zijn ze waarschijnlijk deels versleten. Steunkousen zijn gemaakt om een bepaalde druk te behouden, maar verliezen na verloop van tijd deze therapeutische waarde.

 

Nieuwe steunkousen zitten vaak strakker, omdat ze dan optimaal op druk zijn.

 

Hoe hoog moeten steunkousen zitten?

Steunkousen en therapeutisch elastische kousen zijn er in verschillende uitvoeringen. De soort die het meest voorkomt is de kniekous. In veel gevallen worden deze kousen te hoog opgetrokken, let erop bij het aantrekken van een steun-kniekous dat u nooit te hard aan de kous trekt. Hierdoor kan de therapeutische druk sneller verloren gaan.

 

Probeer de kous altijd gelijkmatig over uw been te verdelen, en zorg dat het boord 2 á 3 centimeter onder uw knieholte blijft.

 



Commentaren: 0