Aan- en uittrekken van steunkousen


Steunkousen aantrekken tips

Wanneer u uw nieuwe steunkousen heeft, laat uw consulent u vaak zien hoe u ze gemakkelijk aan- en uittrekt. Omdat dit zo zwaar is volgen hier een paar aantrekken van steunkousen zo eenvoudig mogelijk te maken. Als u deze stappen volgt, geeft de kous de juiste steun en blijft het materiaal het langst mooi. Handige tips kunnen u helpen om deze lastige kousen eenvoudiger aan- en uit te trekken, zonder ze te beschadigen.

 

Aan- en uittrekken van steunkousen

Oefening baart kunst, zoals met meerdere nieuwe dingen, en u zult zien dat u na een paar keer oefenen precies weet hoe u uw kousen aan of uittrekt.  

 

U trekt uw therapeutisch elastische kousen of steunkousen uiteraard aan met uw handen, indien dit voor u mogelijk is. Gaat dit moeizaam, bijvoorbeeld doordat u minder kracht in uw handen heeft, zoals bij reuma, ouderdom of door rugklachten? Dan kunt u eens kijken naar verschillende aan- en uitrekhulpmiddelen waarmee u uw TEK (Therapeutisch Elastische Kousen) of steunkousen eenvoudiger aan- en uit kunt trekken.

 

Standaard ontvangt u meestal een zijden glijsok bij therapeutisch elastische kousen met een open teen. Deze zijn er in diverse soorten, uiteraard ontvangt u het model dat bij uw type kous hoort.

 

Wanneer u gebruik wilt maken van hulpmiddelen die het aantrekken of uittrekken van uw steunkousen eenvoudig wilt maken dan zijn die zijn onder te verdelen in twee categorieën:

 

  • Weerstandverlagend, bijvoorbeeld glijzakken of de Doff 'n Donner
  • Armverlengend, bijvoorbeeld een Steve Plus of een Handyoff

Aantrekken van steunkousen

Het aantrekken van, vooral steunkousen met een hoge drukklasse, kan enorm lastig zijn, zelfs zonder hulpmiddel. Bekijk de volgende tips voor het eenvoudiger aantrekken van uw steunkous:

 

  1. Zorg er allereerst voor dat uw been of arm goed droog is. Een kous aantrekken na het douchen is over het algemeen het lastigste vanwege de vochtige huid.
  2. Draai uw kous binnenste buiten tot aan de hiel. Dit doet u door uw hand vanaf het boord in de kous te doen en neem de hak tussen uw duim en wijsvinger. Keer uw kous tot aan uw voet binnenste buiten. De schacht is nu omgekeerd en het voetgedeelte blijft hiermee binnen in de kous.
  3. Schuif het zijden voetje over uw voet.
  4. Trek de opening met beide handen uit elkaar en trek het voetgedeelte over uw voet, tot aan de wreef. Let op: Plaats uw hiel op de juiste plek in de steunkousen. De hiel is duidelijk zichtbaar in uw kous.
  5. Schuif het beengedeelte gelijkmatig omhoog. Let erop dat u de kous niet draait, aan de randen trekt of teveel in lengte uitrekt. De makkelijkste manier om de kous naar boven te trekken is om het boord om te vouwen en stukje voor stukje aan het dubbelgevouwen boord te trekken.
  6. Verdeel de kous gelijkmatig met 2 handen over uw been, Wanneer u hierbij aantrekhandschoenen gebruikt heeft u meer grip. Zorg er altijd voor dat uw kous zonder plooien of rimpels om uw been zit.

Uittrekken van steunkousen

Het uittrekken van uw steunkous is vaak eenvoudiger dan het aantrekken hiervan. Toch kan het lastig zijn, vooral wanneer u minder flexibel bent.

 

Een handig hulpmiddel om uw reikwijdte te vergroten is de HandyOff steunkous uittrekhulp of een panty- en steunkous uittrekhulp.

 

 

 

Volg onderstaande tips om uw steunkous uit te trekken:

  1. Pak uw kous bij de boord.
  2. Trek deze naar beneden, tot over de voet.
  3. Plaats uw duim tussen de kous en uw hiel en ‘wip’ hem eenvoudig over uw voet.

 

Wanneer u uw steunkousen op de juiste manier behandeld, gaan ze ook langer mee. Trek in iedere geval nooit te hard aan een steunkous, dit kan de therapeutische werking van de kous verstoren, waardoor ze niet meer voldoen. Als de steunkous heel makkelijk aangaat is de kous waarschijnlijk versleten.

 

Wat moet u vooral niet doen?

  • Uw steunkousen staand aantrekken

Neem voor het aantrekken of uittrekken van uw kousen altijd voldoende tijd en rust. Probeer hiervoor comfortabel op uw bedrand of stoel te gaan zitten. Bij het staand aantrekken van steunkousen neemt de kans op vallen sterk toe, ongeacht of u stabiel genoeg bent. Door de sterkte van de steunkousen moet u vaker meer kracht gebruiken dan dat u gewend bent bij het aantrekken van normale sokken of kousen.

 

U kunt de kousen het beste direct 's ochtends na het wakker worden vanuit uw bed aantrekken. Dan zijn uw benen nog slank en gaat de kous gemakkelijker aan. Wel is het belangrijk om het lopen zonder kousen tot een minimum te houden, anders hoopt het vocht op en past de kous minder goed.

  • Steunkousen direct na het douchen aantrekken

Een douche in de ochtend is verfrissend en biedt een goede start van uw dag. Toch is het beter om ’s avonds te douchen wanneer u gebruik maakt van steunkousen. Wanneer u uw kousen aan wilt doen dan moet u zo min mogelijk bewegen voordat u uw kousen aantrekt en ook zijn uw benen vaak nog klam na een douche waardoor de kousen er niet makkelijk overheen glijden.

Wanneer u toch 's ochtends wil douchen, leg dan na het douchen uw been, in een droge kamer, enige tijd omhoog. Hiermee kan uw been goed drogen en trekt het vocht weer uit uw been.

 

  • Trekken aan uw steunkous

Het aantrekken van een kous kan, vooral in het begin, bijzonder frustrerend zijn. Probeer ten alle tijden rustig te blijven en vermijd dat u onnodig aan de kousen gaat trekken. Hierdoor verliest de kous zijn elasticiteit eerder, waardoor u eerder nieuwe kousen moet aanschaffen, wat vaak niet nodig hoeft te zijn.

Met een goede behandeling van de kous kan een kwalitatieve steunkous tot wel 9 maanden meegaan, zonder enig kwaliteitsverlies van de steunkous. Wanneer u langer met uw steunkous wilt doen dan raden wij het gebruik van rubberen handschoenen aan.

 

U kunt hiervoor de rubberen Venotrain handschoenen of de Sigvaris rubberen handschoenen met noppen voor gebruiken. Deze zorgen voor een goede grip op de kous waardoor u deze geleidelijk omhoog kan wrijven zonder het elastiek te beschadigen. Uiteraard kunt u ook gebruik maken van een paar stevige tuinhandschoenen, mits ze u voldoende grip geven.

 

  • Niet de juiste maat nemen

Hoewel de meest effectieve steunkousen alleen verkrijgbaar zijn via uw dokter of andere specialisten, zijn steunkousen ook beschikbaar bij de meeste bekendere drogisterijen. In het geval dat u zelf een paar steunkousen gaat kopen, is het belangrijk om te weten welke maat, lengte, en drukklasse het beste passen bij uw situatie.

 

Uiteraard kunt u niet zomaar een passend model kiezen, steunkousen en tek kousen hebben immers een therapeutische werking Bij twijfel is het echter wel belangrijk om advies te vragen bij uw dokter of andere specialist.

 

  • Accepteer geen hulp

De grootste valkuil voor gebruikers van steunkousen is waarschijnlijk het nog niet accepteren van hulp. Steunkousen aantrekken gaat nou eenmaal niet altijd even gemakkelijk, vooral als u moeite heeft om te bukken. Hulp vragen kan hierbij juist een hele fijne oplossing zijn, een extra paar handen kan het proces enorm bevorderen.



Commentaren: 0