Wat is een tenniselleboog?


Tennisarm of tenniselleboog?

Een tenniselleboog of een tennisarm is een blessure aan uw arm en kan vaak langdurig aanhouden. De pijn die u ondervindt aan de buitenkant van uw elleboog kan doorstralen naar uw onderarm, pols en hand. Hoe herkent u een tenniselleboog en wat is hiertegen te doen?

 

Wat is een tenniselleboog nou precies?

Bij een tennisarm of tenniselleboog is de buitenste elleboogknobbel van uw elleboog geïrriteerd. De spieren die zich in uw onderarm bevinden zorgen ervoor dat u soepel bewegingen uit kunt voeren met uw pols en vingers. De spieren zitten door middel van een pees vastgehecht aan het bot van uw bovenarm. Wanneer u een ontsteking krijgt in het peesweefsel dan is er sprake van een tennisarm oftewel een tenniselleboog. in de meeste gevallen kunt u een tennisarm krijgen door overbelasting.

 

Tijdens een langdurige aanspanning en het continue gebruiken van een bepaalde spier in uw onderarm zullen er kleine scheurtjes in één of meerdere pezen ontstaan wat een ontsteking kan gaan worden. Ontlast de spieren in uw onderarm en ondersteun deze met een elleboogbrace voor een tenniselleboog, dit bevorderd het herstelproces en zorgt voor meer rust in uw spieren.

 

Hoe herkent u een tennisarm?

Pijn is niet voor iedereen hetzelfde en een pijnklacht is vaak lastig uit te leggen. Wanneer u denkt dat u last heeft van een tennisarm, ga dan voor uzelf na of u zichzelf niet teveel belast of overbelast heeft.

 

Een tenniselleboog gaat uiteraard gepaard met pijn aan de buitenzijde van uw elleboog, met uitstralingen in uw onderarm. De stekende, zeurende pijn in uw onderarm wordt minder wanneer uw spieren tot rust komen. Bijvoorbeeld door te gaan liggen met uw arm op uw buik. Wanneer u uw arm laat hangen, bijvoorbeeld tijdens een wandeling, dan kan de pijn juist weer toenemen.

 

U kunt last hebben van een tenniselleboog wanneer u pijn krijgt wanneer u:

  • Uw hand dichtknijpt
  • Uw pols naar achteren buigt
  • Uw onderarm naar buiten draait

In vrijwel alle gevallen kan uw arm en/of elleboog warm aanvoelen wanneer u deze bewegingen maakt, of wanneer u iemand een hand geeft en knijpt. De pijn kan in sommige gevallen zelfs uitstralen naar uw bovenarm, uw schouder of uw nek.

 

Wat kunt u doen aan een tennisarm?

In veel gevallen geneest een tennisarm vanzelf, mits u voldoende rust neemt, maar wel blijft bewegen tot een bepaalde grens.

 

Het gebruik van een brace of een elleboogbrace kan ik veel gevallen een verlichting van pijn geven, net als pijnstillers, waardoor de klachten tijdelijk draagzamer worden. Het enkel dragen van een ondersteunende brace in combinatie met rust gaat helaas weinig effect opleveren.

 

Hoe lang duurt het herstel van een tennisarm?

Hoe lang duurt een tenniselleboog? Dit ligt aan uw combinatie van rust en bewegen. Uw spieren moeten blijven bewegen, echter zorg ervoor dat u tijdens een tennisarmblessure enkel de juiste oefeningen uitvoert. Het herstel kan wel maanden duren. Wij hebben twee eenvoudige oefeningen gevonden die kunnen helpen voor het herstel van een tenniselleboog.

 

Oefening 1

  • Breng uw arm in een hoek van 45 graden naar voren met uw handpalm naar boven.
  • Pak met uw andere hand de handpalm vast en trek uw vingers naar achteren.
  • Herhaal de oefening een aantal keer.

 

Oefening 2

  • Vouw uw handen tegen elkaar.
  • Vouw ze nu voorover tot ze zo goed als naar beneden wijzen.
  • Herhaal de oefening een aantal keer.

 

Hiermee worden de spieren in uw onderarm aangetrokken. Let erop dat u de beweging niet forceert, maar probeer uw grens te kennen. Lang niet iedereen is zo flexibel om de handen helemaal naar beneden te laten wijzen.

 

Door gebruik te maken van een elleboogbrace, kan het herstel van een tenniselleboog worden versneld.

 



Commentaren: 0