Hulpmiddelen voor uw gezondheid

Een goede gezondheid is voor ieder mens erg belangrijk. Helaas heeft u hier niet altijd invloed op. Wel kunt u uw best doen om zo gezond mogelijk te leven, door goede voeding en voldoende beweging. Wanneer bewegen moeilijk wordt, door bijvoorbeeld een blessure of slijtage in botten en gewrichten, kunt u wel wat hulp gebruiken. Gelukkig bestaan er tal van hulpmiddelen voor een goede gezondheid. Deze helpen niet alleen bij het sporten, maar zijn ook bedoeld om uw leven makkelijker te maken wanneer u andere problemen met uw gezondheid ervaart.

Gezondheid ADL Hulpmiddelen Saturatiemeter Thermometer Bloeddrukmeter Corona Covid19 Blessure Beweging Sporten Stoelfiets Fietstrainer Diabetes

ADL hulpmiddelen voor uw gezondheid

Er zijn verschillende ADL hulpmiddelen voor de gezondheid die uw lichaam gezond houden en problemen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een gymnastiekband, om zelf uw boven- en onderlichaam te trainen, of een rugkussen voor een betere zithouding.

 

Uw gezondheid is ook meetbaar. Denk hierbij aan het meten van uw lichaamstemperatuur, uw bloeddruk, uw zuurstofsaturatie, uw bloedsuikerniveau of uw gewicht. Met de juiste hulpmiddelen kunt u uw algehele gezondheid meten.

 

Ook zijn er hulpmiddelen voor als u al problemen ervaart met uw gezondheid. Denk dan bijvoorbeeld aan een slimme pillendoos, die u helpt bij de inname en voorraad van uw medicijnen. Van matrasbeschermers tot thermometers: al deze hulpmiddelen maken het leven met gezondheidsproblemen net een stukje makkelijker.

Saturatiemeters

Een saturatiemeter, ook wel een zuurstofmeter of pulseoximeter genoemd, meet het zuurstofgehalte in uw bloed.

 

Wat is saturatie? 

De zuurstofsaturatie (SpO2) geeft het percentage hemoglobine (Hb) weer dat verzadigd is met uw bloed. 

 

Vooral rokers, mensen die lijden aan COPD of andere longziektes zoals covid19 gebruiken graag deze precieze pijnloze meter. 

 

De zuurstofsaturatie wordt gemeten door een ingebouwde sensor. De sensor bestaat uit 2 onderdelen die samenwerken om de meting uit te voeren: een infrarode lichtbron en een gevoelige fotosensor. Geheel pijnloos, snel en eenvoudig wordt uw zuurstofgehalte binnen enkele seconden gemeten met een saturatiemeter.

 

Lees hier alles over saturatie.

 

Bloeddrukmeters

Als u een bloeddrukmeter wilt aanschaffen wilt u natuurlijk wel de juiste en een goede bloeddrukmeter kopen. Er is niet specifiek één bloeddrukmeter altijd de beste bloeddrukmeter.

 

Iedere bloeddrukmeter moet klinisch gevalideerd zijn, om een geldige meting te willen krijgen. Dit wil zeggen dat die meters de beste kwaliteits-bloeddrukmeters zijn, met dezelfde eisen die in de medische wereld worden gebruikt.

 

Er zijn verschillende bloeddrukmeters op de markt, zo zijn er analoge bloeddrukmeters, digitale polsbloeddrukmeters of digitale bovenarmbloeddrukmeters. Het is net wat u het prettigst vindt. 

 

Bloeddrukmeter kopen

 

Wanneer u een bloeddrukmeter wilt kopen kan de keuze voor de juiste meter lastig zijn. Weet u niet welke bloeddrukmeter het beste bij u past?

 

Doe hier gratis een bloeddrukmeter keuzehulp en vindt de meest geschikte meter voor uw situatie.

  

Weegschalen

Een weegschaal is tegenwoordig niet zomaar meer een weegschaal. Tegenwoordig zijn er speciale analyseweegschalen waarmee u meer kunt meten dan enkel uw lichaamsgewicht. Met deze slimme weegschalen kunt u onder andere uw BMI (Body Mass Index), vetpercentage, lichaamsvocht, en benodigde calorieën meten.

 

 

Wanneer u wat ouder wordt is het belangrijk om uw lichaamsgewicht goed in de gaten te houden. Uiteraard is het voor velen lastig om de weegschaal eenvoudig af te kunnen lezen. Hiervoor zijn er speciale weegschalen voor ouderen, met een groter scherm of zelfs een sprekende weegschaal.

 

Braces en bandages

Heeft u een blessure opgelopen? Of heeft u net wat extra ondersteuning nodig van uw spieren of gewrichten? 

 

Een brace of een bandage is een perfect hulpmiddel om uw genezing te doen bevorderen, zowel bij het sporten als in het dagelijks leven. Ook wanneer u ouder wordt dan laten uw spieren en gewrichten u weleens in de steek. Een brace kan dan net genoeg ondersteuning geven om mobiel te blijven, en de pijn helpen verzachten. 

 

Het herstellen van een blessure gaat sneller met een juiste brace. Laat u zich altijd adviseren door een fysiotherapeut om een juiste brace te gebruiken. 

 

Lichaamsthermometers

Meten is weten! Wanneer u zich warm of grieperig voelt kunt u altijd het beste direct meten met een goed geijkte thermometer. Koorts kunt u meten met een koortsthermometer.

 

 

 

Het veelvuldig blijven controleren van uw temperatuur is slim, zo kunt u eerder ingrijpen wanneer u verhoging of juist een verlaagde lichaamstemperatuur heeft.

 

Er zijn momenteel veel goede thermometers op de markt, die als hulpmiddel goed kunnen dienen.  

 

De keuze van een thermometer is persoonlijk. Wilt u contactloos meten, of gaat uw voorkeur toch uit naar een oorthermometer? Er zijn hele fijne oorthermometers op de markt en zelfs voorhoofdthermometers waardoor fysiek contact niet eens meer benodigd is.

 

Hierdoor zijn deze thermometers erg geschikt voor het werken in de zorg, vooral tijdens het werken met een virus, zoals het corona virus. 

 

Medicijn hulpmiddelen

Wanneer u gebruik moet maken van medicijnen dan kan er soms verwarring ontstaan of u uw medicijnen wel ingenomen heeft, en op tijd. Gelukkig zijn er hiervoor een aantal geschikte hulpmiddelen die u kunnen helpen bij uw medicijn inname. Denk hierbij aan een handige pillendoos, waarbij u eenvoudig het overzicht bewaard en veilig afsluit.

 

Wanneer u moeite heeft met de vervelende medicijnstrips, dan kan het openen van een verpakking eenvoudig met een zogenaamde blisterpen.

 

Lees hier alles over medicijngebruik bij ouderen.

 

Stoelfietsen

Sporten is enorm belangrijk, eerlijk gezegd is bewegen al voldoende, echter is dit niet voor iedereen zomaar weggelegd. Wanneer u toch uw conditie op peil wilt blijven houden maar niet in staat bent om te sporten dan kunnen fietstrainers een goed alternatief zijn. Ze worden ook wel stoelfiets of telebike genoemd omdat u aan uw conditie en coördinatie kunt werken terwijl u bijvoorbeeld televisie kijkt.

 

Slechtzienden hulpmiddelen

Wanneer u wat ouder wordt dan kunnen uw ogen u in de steek laten. Gelukkig zijn er tal van handige hulpmiddelen waarmee u kunt blijven genieten van goed zicht. Er zijn tegenwoordig veel hulpmiddelen voor slechtzienden en blinden op de markt. Variërend van kleine hulpmiddelen zoals speelkaarten met grotere symbolen tot loepen en leesbrillen.

 

Lees hier alles over slechtziendheid bij ouderen.

Diabetes hulpmiddelen

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd is een vervelende aandoening. In het kort zijn er twee soorten diabetes namelijk diabetes type 1 en type 2. Bij diabetes type 1 is er in veel gevallen sprake van een auto-immuunziekte, terwijl type 2 veelal uw levensstijl een rol speelt.

 

In Nederland hebben tegenwoordig ruim 1 miljoen mensen diabetes. Hier zijn tegenwoordig voldoende hulpmiddelen voor om het suikergehalte in uw bloed te meten, te controleren en te beheersen. 

 

In het kort zijn er aan aantal diabeteshulpmiddelen beschikbaar namelijk:

 

  • Prikpen
    Een prikpen is een hulpmiddel om een klein wondje in uw vinger te maken, om hiermee een druppel bloed uit uw vinger te halen.
  • Lancetten
    Lancetten zijn wegwerpnaalden. Wanneer u bloed moet prikken dient u een nieuwe lancet te plaatsen. Het prikken van bloed met een lancet is vrijwel pijnloos en snel.
  • Teststrippen
    Een teststrip heeft u nodig om een druppel bloed mee op te vangen, en deze in een bloedglucosemeter te steken. Hierdoor kan de suikerwaarde in uw bloed worden bepaald.
  • Glucosemeter
    De glucosemeter, ook wel bloedsuikermeter genoemd, is een apparaat waarmee u uw bloedsuikerwaarden kunt meten.

 


Worden gezondheidsmiddelen vergoed door de zorgverzekering?

Hulpmiddelen die u nodig heeft voor verpleging, behandeling, revalidatie of verzorging kunnen worden vergoed door de basisverzekering van uw zorgverzekering. Welke hulpmiddelen dat precies zijn staat beschreven in de zorgverzekeringswet (zvw).

 

Aangezien er enorm veel soorten hulpmiddelen zijn, is het soms lastig te bepalen welke hulpmiddelen wel of niet vergoed worden. Hulpmiddelen die algemeen gebruikelijke hulpmiddelen in het dagelijks leven vervangen, zitten vaak niet in het basispakket. Dit geldt ook voor zelfdiagnose hulpmiddelen zoals thermometers, bloeddrukmeters, weegschalen of saturatiemeters.

 

Om te bepalen welke hulpmiddelen deels, compleet of juist niet vergoed worden bij uw eigen zorgverzekeraar, zult u de polis moeten doornemen. Wanneer u een hulpmiddel wilt kopen, kunt u ook informeren of de leverancier van het hulpmiddel een contract heeft afgesloten bij uw zorgverzekeraar. Wanneer er geen contract aanwezig is, wordt het hulpmiddel vaak niet of slechts gedeeltelijk vergoed.

 

Voor meer informatie over vergoedingen van hulpmiddelen verwijzen wij u graag naar de site van Zorginstituut Nederland of van de Rijksoverheid.

 


Commentaren: 0