Wat is een gezond leefklimaat in huis?


Het is algemeen bekend dat u van bacteriën en virussen ziek kunt worden. Bacteriën en virussen zweven overal rond, ook in uw huis. Niet iedereen is ervan bewust dat u ook ziek kunt worden van een ongezond leefklimaat in huis. Ventileren, en zorgen voor voldoende luchtcirculatie in huis kan bijdragen aan een gezond leefklimaat in huis. Een hoge luchtvochtigheid draagt enorm bij aan de groei van schimmels in huis. Hoe zorgt u nou voor een gezond leefklimaat in huis?

Ventileren draagt bij aan een gezond leefklimaat

Voor uw gezondheid is het enorm belangrijk om uw huis regelmatig goed te ventileren. Een of meerdere ramen open zetten voor een korte periode heeft weinig zin, uw huis moet namelijk 24 uren per dag voorzien zijn van frisse lucht.

 

Wanneer u een lage zuurstofopname heeft kan uw saturatie dalen. Saturatie is de hoeveelheid zuurstof in uw bloed, welke u eenvoudig kunt meten met een saturatiemeter.

 

Door te ventileren wordt vervuilde lucht uw huis vervoerd en frisse buitenlucht komt weer naar binnen.

 

Wanneer uw huis niet voldoende kan worden voorzien van frisse lucht, kan het Co2 gehalte in uw huis te hoog worden. Wanneer het Co2 gehalte in uw woning te hoog is, heeft uw lichaam meer moeite om voldoende zuurstof op te nemen.

 

De hoeveelheid Co2 kunt u eenvoudig meten met een Co2-meter.

Welke klachten kan ik krijgen van een te hoog Co2 gehalte?

Doordat het Co2 gehalte in uw woning te hoog is kunt u hier lichamelijke klachten van ondervinden. Veel voorkomende symptomen van een te hoog CO2 gehalte in huis kunnen zijn:

  • Verminderde concentratie
  • Eerder vermoeid raken dan normaal
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Duizeligheid

Luchtvochtigheid in huis

Wanneer er te weinig ventilatiemogelijkheden in uw huis aanwezig zijn, kan dit de luchtvochtigheid in uw huis beïnvloeden. Juist in de koudere maanden wordt er vaak te weinig geventileerd, doordat de buitenlucht te koud is. Hierdoor gaat vaak de verwarming aan, wat zorgt voor een droge lucht in huis.

Wanneer de lucht in uw huis te droog wordt kunt u hier lichamelijke klachten van krijgen zoals droge ogen, droge mond, keelpijn of hoofdpijn. Ook houten meubels of houten vloeren kunnen scheuren of barsten door een te droge lucht in huis.

 

De vochtgraad in de lucht is erg belangrijk, zowel in de winter- als in de zomermaanden. Een te vochtige lucht in huis kan lijden tot schimmelvorming op uw meubels, muren of vloeren.

 

Vochtige lucht in huis is een perfecte broeihaard van microben. Dit kunnen schimmels zijn, maar ook bacteriën en gisten. Door het inademen van deze schadelijke lucht kunt u behoorlijk ziek worden.

Hoe meet ik de luchtvochtigheid in huis?

Net zoals een thermometer de temperatuur aangeeft, is een hygrometer een instrument dat de luchtvochtigheid in huis meet. Sommige weerstations of slimme thermostaten hebben ook de mogelijkheid om de vochtigheidsgraad in huis te meten.

 

Hygrometers geven de relatieve luchtvochtigheidsgraad aan in een percentage. Een gezond luchtvochtigheidsgehalte hoort tussen de 40 en 60% te liggen.

 

Hoe voorkom ik een te droge lucht in huis?

Een te droge lucht in huis is te voorkomen door ventilatie, en door het toevoegen van extra vocht in de lucht. Dit kan door middel van een humidifier, ook wel luchtbevochtiger genoemd.

Een luchtbevochtiger voegt koude of warme nevel toe aan de lucht in uw huis.

 

Sommige luchtbevochtigers hebben de mogelijkheid om aan deze waterdamp een geurtje toe te voegen. Door het toevoegen van een aroma-olie kan er een ontspannen geur worden verspreidt door uw kamer.

 

Hoe voorkom ik een te vochtige lucht in huis?

Wanneer u regelmatig last heeft van schimmelvorming in huis, dan kan de lucht in uw huis te vochtig zijn. Om dit te voorkomen is ventileren enorm belangrijk. Juist in “natte” ruimtes zoals een douche of badkamer is het belangrijk om na het douchen de kamer te luchten door een raampje open te zetten, of gebruik maken van een luchtontvochtiger.

 

Een luchtontvochtiger zuigt de lucht in huis op, haalt de condens, schimmels en andere bacteriën uit de lucht en verspreid weer droge en frisse lucht. Het water kan worden opgevangen in een waterreservoir of direct worden afgevoerd.



Commentaren: 0