Hulpmiddelen voor mobiliteit

Mobiel zijn is erg fijn. U voelt zich onafhankelijk en kunt zelf bepalen wanneer u waarheen gaat. Wilt u niet meer vastzitten op één plek of wachten tot iemand u komt helpen? En niet meer bang hoeven zijn voor valpartijen of dat u uit balans raakt? Er zijn tegenwoordig, voldoende betaalbare mobiliteitshulpmiddelen die bewegen een stuk makkelijker én veiliger maken. Hierdoor kan uw mobiliteit zowel binnenshuis als buitenshuis worden vergroot. Lees hieronder welke mobiliteitshulpmiddelen voor u een uitkomst kunnen zijn.

Mobiliteit ADL Hulpmiddelen Rollator Wandelstok Scootmobiel Boodschappentrolley Looprek Ouderen Boodschappentrolly

ADL hulpmiddelen voor meer mobiliteit

Mobiliteit is essentieel voor uw vrijheid, maar naarmate u ouder wordt, kan uw mobiliteit afnemen. Ervaart u mobiliteitsbeperkingen zoals moeite met lopen, een tas dragen, opstaan of bukken? Dan is hulp bij mobiliteit geen overbodige luxe. Wanneer u mobiel bent, voelt u zich bovendien minder eenzaam en ervaart u meer vrijheid.

 

Er zijn veel soorten mobiliteitsbeperkingen en er is steeds vaker behoefte aan hulpmiddelen. Gelukkig is er voor iedere beperking een ruim aanbod aan mobiliteitshulpmiddelen en kunt u weer genieten van uw vrijheid en zelfstandigheid.

 

Ouderen lopen meer risico om te vallen dan jongeren. Daarnaast is de impact die zo’n val heeft dan ook vele malen groter bij ouderen. Sommigen moeten na een val opgenomen worden in een zorgcentrum of ziekenhuis en bij anderen ontstaat de angst om opnieuw te vallen. De onzekerheid die daardoor naar voor kan komen kan grote impact hebben bij simpele dagelijkse activiteiten. Sommige ouderen gaan daardoor amper nog het huis uit en raken hierdoor sneller in een sociaal isolement.

 

Rollator

Het lopen achter een rollator blijft voor veel mensen toch een hele grote stap. Het is belangrijk dat u de voordelen gaat zien in plaats van alleen de nadelen.

 

Binnenshuis kunnen de meesten zich goed redden, maar naar buiten gaan kan een grote uitdaging zijn.

 

Het grootste voordeel van een rollator is dat u toch lekker een stuk kunt lopen als het goed weer is. U bent niet mee beperkt en u kunt er gewoon op uit. Wanneer u tijdens zo'n wandelingetje toch moe bent, kunt u op de rollator zitten om uit te rusten.

 

Lees hier alles over rollators.

 

Rollator kopen

Wanneer u een rollator wilt kopen, is het verstandig om te bepalen waarvoor u de rollator wilt gebruiken. Dat kan voor gebruik binnenshuis zijn, om er buiten mee te wandelen of voor beide. De keuze voor de juiste rollator kan daarom juist ook lastig zijn.

 

Bent u op zoek naar een rollator maar weet u niet welke het beste bij u past?

Doe hier de rollator keuzehulp.

 

Looprek of binnenrollator

Wanneer u uzelf binnenshuis niet goed kunt redden, dan valt te denken aan een looprek of binnenrollator. Deze bieden ondersteuning en stabiliteit tijdens het lopen. Het is vooral geschikt wanneer u zwaar moet steunen tijdens het staan of lopen. Wanneer u het prettig vindt om bijvoorbeeld eten en drinken mee te nemen binnenshuis is een binnenrollator met dienbladen prettig.

 

Wandelstok of krukken

U bent nog goed genoeg ter been om te lopen zonder rollator, maar een klein beetje ondersteuning kan fijn zijn! Dan zijn een wandelstok of krukken een goede oplossing, zodat u beter en veiliger kunt lopen.

 

Een wandelstok is een waardevol hulpmiddel die u helpt om veilig te lopen wanneer u te maken heeft met pijn, letsel of zwakte.

 

Een wandelstok biedt u veel comfort en veiligheid tijdens het lopen. Niet alleen buiten, maar ook in huis kan het uitkomst bieden. U kunt een wandelstok gebruiken tijdens uw herstel of voor een langere periode.

 

Een wandelstok, of kruk is ook beschikbaar als drie- of vierpoot. Door middel van de extra steunpunten heeft u minder kans dat de wandelstok onder u vandaan schiet. Hiermee heeft u extra ondersteuning tijdens het opstaan, zitten, staan en zelfs lopen.

 

Een wandelstok met meerdere stabiele doppen is het over algemeen wel wat zwaarder dan een gewone wandelstok. Hiermee wordt een drie- of vierpoot wandelstok vaak binnenshuis, voor korte afstanden gebruikt. De meeste wandelstokken kunnen in de hoogte naar wens worden ingesteld.

 

Driewielfietsen

Met een driewielfiets kun u zelfstandig blijven fietsen, en door het ontwerp verkleint u de kans aanzienlijk op valpartijen. Wanneer u moeite heeft om uw evenwicht te bewaren, maar wel in staat bent om te fietsen, dan is een driewieler een ideaal hulpmiddel.

Een driewielfiets kan twee wielen aan de voorzijde hebben of twee wielen aan de achterzijde.

 

Met dit hulpmiddel heeft u maximale stabiliteit en ondersteuning bij het op- en afstappen. Het grote voordeel van een driewieler is dat de fiets niet kan omvallen, en hellen niet in de bochten. Zo kunt u blijven genieten van de buitenlucht, en actief bezig blijven.

 

Loopfiets

Een loopfiets met twee wielen is een ideaal hulpmiddel om te gebruiken om, relatief snel, lange afstanden af te kunnen leggen.

 

Met deze fiets kunt u uw evenwicht trainen en in beweging blijven. Wanneer trapbewegingen moeilijk zijn, bijvoorbeeld door pijnlijke gewrichten, kan een loopfiets een goed alternatief voor u zijn. De loopfiets wordt onder ouderen steeds populairder, en hebben vrij weinig onderhoud nodig.

 

De loopfietsen en driewielfietsen zijn hulpmiddelen die bij moeilijk lopen goed kunnen ondersteunen.

 

Scootmobiel

Wanneer lopen buiten echt niet meer tot de opties behoort, kunt u altijd nog een scootmobiel aanschaffen. Wanneer u bijvoorbeeld boodschappen wilt doen en de zware boodschappentas niet meer kunt dragen, dan is een scootmobiel een handig hulpmiddel.

 

De aanschaf van een scootmobiel kost veel geld, dus deze optie wordt vaak tot het laatst bewaard.

 

Voor de meeste lichamelijke beperkingen is er een hulpmiddel. Dat hulpmiddel maakt u niet beter, maar zorgt er wel voor dat u mobiel blijft. Een rollator, wandelstok of elleboogkruk helpen bij het lopen of wandelen. Zo blijft u baas over uw eigen leven!

 

Rolstoel

Een rolstoel kan een onmisbaar hulpmiddel voor uw zijn wanneer u minder valide bent. Er zijn rolstoelen welke u zelf kunt voortbewegen, en er bestaan duwrolstoelen. Wanneer u ouder wordt dan kan een rolstoel een hele verademing voor u zijn. U hoeft niet (dagelijks) afhankelijk te zijn van een rolstoel om hier gebruik van te maken.

 

Een rolstoel, vooral een inklapbare rolstoel, kan een ideaal hulpmiddel zijn wanneer u een dagje weg gaat. Wanneer u gebruik maakt van een duwrolstoel dan kunt u uitrusten wanneer u wilt.

 

Tip: In veel pretparken en dierentuinen zijn rolstoelen te leen. Hierdoor hoeft u zelf vaak geen rolstoel mee te nemen wanneer u een uitje heeft.

 

Grijpstok

Een grijpstok is een handig hulpmiddel wanneer u afhankelijk bent van een rollator, rolstoel, scootmobiel of looprek.

 

Door gebruik te maken van een grijpstok, ook wel helping-hand genoemd, kunt u dingen oprapen of hoog uit de keukenkastjes pakken zonder te hoeven bukken of strekken.

 

Vooral ouderen maken graag gebruik van een extra handje, zoals een grijpstok voor ouderen. Bekijk hier de top 10 beste grijpers voor ouderen op dit moment.

 

Sommige rollators (of rolstoelen, scootmobielen etc.) zijn voorzien van een wandelstokhouder of krukkenhouder kunt u gebruiken om een grijpstok voor ouderen in te klemmen. Sommige grijpstokken zijn opvouwbaar, waardoor deze nog eenvoudiger mee te nemen zijn. Een extra handje is nooit weg! Een grijpstok is een hulpmiddel wat zorgt voor meer mobiliteit binnenshuis en buitenshuis.

 


Worden mobiliteitshulpmiddelen vergoed door de zorgverzekering?

Hulpmiddelen die u nodig heeft voor verpleging, behandeling, revalidatie of verzorging kunnen worden vergoed door de basisverzekering van uw zorgverzekering. Welke hulpmiddelen dat precies zijn staat beschreven in de zorgverzekeringswet (zvw).

 

Aangezien er enorm veel soorten hulpmiddelen zijn, is het soms lastig te bepalen welke hulpmiddelen wel of niet vergoed worden. Hulpmiddelen die algemeen gebruikelijke hulpmiddelen in het dagelijks leven vervangen zitten vaak niet in het basispakket.

 

Hulpmiddelen voor mobiliteit kunt u in sommige gevallen vergoed krijgen uit uw basisverzekering. Hier gelden echter wel strikte regels voor, vaak zijn dit speciale mobiliteitshulpmiddelen zoals een Parkinsonrollator, kinderrollators of obesitasrollators (Heavy-duty rollators). Het is echter wel zo dat u gebruik moet maken van deze hulpmiddelen, wanneer een doorsnee rollator of loopkruk niet voldoende voor u werkt.

 

Om te bepalen welke mobiliteitshulpmiddelen deels, compleet of juist niet vergoed worden bij uw eigen zorgverzekeraar, zult u de polis moeten doornemen. Wanneer u een hulpmiddel wilt kopen, kunt u ook informeren of de leverancier van het hulpmiddel een contract heeft afgesloten bij uw zorgverzekeraar. Wanneer er geen contract aanwezig is, wordt het hulpmiddel vaak niet of slechts gedeeltelijk vergoed.

 

Voor meer informatie over vergoedingen van hulpmiddelen verwijzen wij u graag naar de site van Zorginstituut Nederland of van de Rijksoverheid.

 


Commentaren: 0