Waarom saturatie meten?


Zuurstofgehalte in uw bloed meten

Uw lichaam heeft zuurstof nodig om dagelijks goed te kunnen functioneren. Per dag haalt u ongeveer 10.000 tot 20.000 keer adem. Uw lichaam haalt deze zuurstof uit de lucht en geeft dit door aan uw bloed. De hoeveelheid zuurstof in uw bloed is meetbaar met een saturatiemeter. Vooral in deze Coronatijd is het erg belangrijk om het zuurstofgehalte in uw bloed te meten.

 

Voor wie kan een saturatiemeter van belang zijn?

Een saturatiemeter kan door iedereen worden gebruikt, zowel voor kinderen als volwassenen zijn er saturatiemeters verkrijgbaar. Kindersaturatiemeters hebben dezelfde eigenschappen als normale saturatiemeters, echter zijn deze kleiner uitgevoerd.

 

Saturatiemeters worden veelal gebruikt door mensen met een longaandoening zoals COPD of Astma. Ook topsporters gebruiken deze handige meter regelmatig om de juiste hoeveelheid zuurstof te meten om de sportprestaties te kunnen verbeteren.

 

In deze Coronatijd zijn saturatiemeters enorm populair, om de werking van uw longen te controleren. Ook mensen met corona kunnen een saturatiemeter gebruiken om hun zuurstofgehalte in de gaten te houden. Door het meten met een saturatiemeter kan niet worden bepaald of u besmet bent met het Covid19 virus, maar geeft wel inzicht in de werking van uw longen en het transport van zuurstof naar uw bloed.

 

Hoe werkt een saturatiemeter?

Een saturatiemeter, ook wel pulse oximeter of zuurstofmeter genoemd, meet uw saturatie. De hoeveelheid zuurstof in uw bloed wordt door een saturatiemeter aangegeven in een percentage SpO2.

 

 

 

Met sommige saturatiemeters kunt u ook uw PI (Perfusie-Index) meten. Dat kan bijvoorbeeld met de Medi Steady saturatiemeter.

 

Een saturatiemeter heeft de vorm van een knijper, welke u eenvoudig op uw vinger plaatst. In een saturatiemeter zit een gevoelige infrarood sensor, welke meet hoeveel licht er door uw vinger gaat. Hiermee kan het percentage SpO2 worden bepaald, en uw hartslagfrequentie.

 

Wat is een gezonde saturatie?

Een gezonde saturatie hoort tussen de 93 en 99% SpO2 te liggen. Bij kinderen ligt deze saturatie vaak iets hoger, namelijk tussen de 95 en 100% SpO2. Dit komt aangezien kinderen over het algemeen actiever zijn, waardoor kinderen meer zuurstof opnemen.

 

Wat is een lage saturatie?

Wanneer een saturatiemeting lager uitvalt dan 90% SpO2 dan wordt er gesproken over een lage saturatie, ook wel desaturatie genoemd. Indien de saturatiewaarde lager is dan 90% SpO2 dan kan er sprake zijn van een Astma aanval, longontsteking. Een lage saturatie is ook een symptoom van een Corona besmetting.

Bij een desaturatie kan er in sommige gevallen extra zuurstof moeten worden toegediend, ook wel medische zuurstof genoemd. Bij COPD kan er niet zomaar extra zuurstof worden toegediend, aangezien de longen van COPD-patiënten deze hoeveelheid zuurstof niet kunnen verwerken, waardoor er een opstapeling van zuurstof in het bloed zal plaatsvinden.

 

Personen met een luchtwegaandoening zoals COPD hebben vaker last van desaturatie, wat helaas bij de ziekte hoort.

 

Symptomen van lage saturatie

Desaturatie is in veel gevallen niet direct merkbaar, maar wanneer u hiermee rond blijft lopen kan het schade opleveren aan uw organen. Wanneer er te weinig zuurstof in uw bloed aanwezig is kunt u kortademig worden, eerder vermoeid zijn dan normaal of futloos worden. 

 

Lage saturatie zou u kunnen herkennen aan:

  • Hoofdpijn
  • Sufheid
  • Benauwdheid
  • Vermoeidheid
  • Versnelde hartslag
  • Kortademigheid

Wanneer u deze klachten heeft dan kunt u last hebben van desaturatie. Dit kunt u eenvoudig meten met een saturatiemeter. Zodra u een of meerdere van deze klachten heeft, en een lagere saturatie dan 93% SpO2 dan is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts.

 

Hoe krijgt u meer zuurstof in uw bloed?

Het is mogelijk om op een natuurlijke manier het zuurstofgehalte in uw bloed te verhogen. Voldoende beweging (sporten, wandelen etc.), regelmatig in de buitenlucht begeven, eten van ijzerrijke producten, zorgen voor een goed leefklimaat in huis, minderen of stoppen met roken hebben allen een positieve invloed op het zuurstofgehalte in uw bloed.

Wanneer uw zuurstofgehalte te laag is, wordt het aangeraden om contact op te nemen met uw huisarts.



Commentaren: 0