Veilige badkamer voor senioren


Tips voor een veilige senioren badkamer

Wanneer u een bepaalde leeftijd bereikt kunnen de dagelijkse handelingen niet meer zo vanzelfsprekend zijn. Zo ook het gebruik van uw badkamer. Juist in deze ruimte kan de vloer nat en glad zijn waardoor u zomaar kunt vallen.

 

Daarom is het verstandig om de badkamer of doucheruimte tijdig aan te passen, zodat u er ook op latere leeftijd veilig gebruik van kunt blijven maken. 

 

Omdat veel ongelukken in huis plaatsvinden in de badkamer, is het belangrijk om deze zo veilig mogelijk in te richten.

 

Veiligheid staat voorop

Veiligheid staat voorop, juist in de badkamer. Zorg altijd, wanneer u nog geen aangepaste badkamer heeft, om hierin de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen. Afhankelijk van uw investering is het wel belangrijk dat u goed nadenkt over de beschikbare hulpmiddelen.

 

Bent u wat minder mobiel voor korte tijd of is het voor langere tijd? Zorg altijd dat uw badkamer ruim genoeg is, indien dit mogelijk is, en berg spullen op die u niet meer gebruikt wat uw veiligheid in gevaar kan brengen.

 

De badkamervloer

Om uitglijden en verwondingen te voorkomen in uw badkamer, is het van belang dat uw vloer gelijk is. Hiermee bedoelen wij dat er geen opstaande tegels zijn, en onverwachte op- of afstapjes zijn. Zijn deze er wel, probeer deze dan te repareren of te verwijden voordat u zich hieraan verwondt. Wanneer u ouder wordt dan is een val in een vochtige ruimte zoals een badkamer zo gemaakt.

 

Door het gelijkvloers maken van uw badkamer vloer wordt struikelgevaar voorkomen. Dit is vaak een redelijk flinke investering, maar probeer hier zoveel mogelijk rekening mee te houden.

 

Douchen

Douchen is toch wel één van de meest belangrijkste activiteiten in uw badkamer, wat u veilig moet kunnen blijven doen. Een douchecabine met een hoge douchebak kan dan bijvoorbeeld al een flink obstakel zijn. Zorg voor een douchedeur, welke volledig aansluit op uw vloer.

 

Wanneer u niet lang kunt staan, of lijdt aan evenwichtsstoornissen, dan kunt het beste gebruik maken van een douchestoel of douchekruk. Hierdoor kunt u comfortabeler douchen zonder dat u vermoeid raakt door het staan. Een douchezitting moet veelal vast gemonteerd worden in uw muur, maar wanneer u kiest voor een douchestoel met vier poten, is monteren niet nodig.

 

Wanneer u juist wat warmer wilt douchen houdt er dan rekening mee dat uw bloed dunner wordt waardoor u eerder onwel kunt worden. Vooral op latere leeftijd of met het gebruik van bloedverdunners.

 

In bad gaan

Een bad biedt veel voordelen voor uw lichaam en spieren. Juist omdat het in bad gaan vele malen ontspannender is dan even snel onder de douche stappen. Dit bevorderd ook in veel gevallen uw herstel.

 

Bij senioren kan de instap van een bad een groot hekelpunt zijn vanwege de hoge instap. Tegenwoordig zijn er al speciale baden met een deurtje wat het instappen vereenvoudigd. Een compleet nieuw bad plaatsen kost echter veel geld en vaak komt er meer bij kijken dan alleen een nieuw bad plaatsen.

 

Een badbeugel is eenvoudig te plaatsen zonder gereedschap, kost vele malen minder en geeft veel extra steun waardoor u weer veilig in uw bad kunt stappen.

 

Voorkom uitglijden

Juist in de badkamer waar het snel nat en glad kan worden is een glijpartij niet uitgesloten. Om de kans op valpartijen bij het in en uit bad stappen te verkleinen, kunt u gebruik maken van een badmat. Zorg daarvoor altijd voor een goede badmat op de tegels en maak in het bad of in de douchecabine altijd gebruik van een antislipmat.

 

Dit kan nare ongelukken voorkomen en het gebruik van een antislip- of badmat is altijd comfortabeler dan de normale ondergrond en deze wordt geplaatst in het bad en door middel van zuignappen stevig op zijn plaats gehouden.

 

Opstapjes en verhogingen

 

Een badopstapje vermindert het hoogteverschil en kan uitgevoerd zijn met een groot anti-slip oppervlak. Sommige badopstapjes zijn stapelbaar voor het geval u met badopstapje de gewenste hoogte nog niet heeft kunnen overbruggen. Let er wel op dat opstapjes voor het bad altijd voorzien zijn van sterke anti-slipvoetjes.

 

Er bestaan ook zogenaamde voetstoelen. Deze hulpmiddelen zijn vaak uitgevoerd in metaal, met een rubberen coating. Een voetstoel heeft naast een (verhoogd) opstapje ook een extra handvat wat zorgt voor meer stabiliteit tijdens het in- en uitstappen van uw bad.

 

Extra steun en houvast

Het gebruik van wandbeugels in uw badkamer is altijd aan te raden. Deze beugels bieden u houvast waar en wanneer u wilt. U kunt ze plaatsen in uw bad, wat het in en uitstappen vereenvoudigd, in uw douche, wat u extra steun kan geven bij bijvoorbeeld het voorover bukken, of zelfs gewoon aan de wand waar u wilt.

 

Ga voor uzelf na of u een vaste wandbeugel wilt monteren, of kiest voor een tijdelijke wandbeugel. Het voordeel van een tijdelijke wandbeugel, is dat deze zonder te boren te monteren is, en ook weer eenvoudig zonder schade te verwijderen is. De tijdelijke wandgrepen maken gebruik van sterke zuignappen en bieden u tijdelijk veel steun.

 

Een vaste wandbeugel is echter wel sterker, en is een geschikt hulpmiddel in uw badkamer wanneer u blijvend steun nodig heeft. Een vaste wandbeugel moet worden gemonteerd, en is niet eenvoudig te verplaatsen. Denk daarom goed na of u een vaste wandbeugel wilt laten monteren.

 

Om valpartijen te voorkomen is een badbeugel een goede toevoeging aan uw badkamer. Een badrandbeugel is vaak voorzien van een rubberen laag wat ervoor zorgt dat u niet bang hoeft te zijn voor beschadigingen aan de badrand.

 



Commentaren: 0