Hulpmiddelen voor uw badkamer

In de badkamer gebeuren de meeste val- en glijpartijen bij ouderen. Veel ouderen ondervinden dan ook problemen in deze vochtige, en vooral gladde ruimtes. Omdat de meeste ongelukken in huis plaatsvinden in de badkamer, is het belangrijk om deze zo veilig mogelijk in te richten. Diverse aanpassingen in uw badkamer, of sanitair, kunnen uw badkamer veiliger maken, en het risico op vallen sterk helpen verminderen. Zo kunt u onder andere gebruik maken van anti-slip strips, discs, bad- en douchematten. Hiermee creëert u meer profiel op de gladde ondergrond, waardoor de kans op uitglijden wordt verkleind.

Gezondheid ADL Hulpmiddelen Saturatiemeter Thermometer Bloeddrukmeter Corona Covid19 Blessure Beweging Sporten Stoelfiets Fietstrainer Diabetes

ADL hulpmiddelen voor een veilige seniorenbadkamer

Hulpmiddelen in de badkamer kunnen een valpartij helpen voorkomen, en maakt uw persoonlijke verzorging eenvoudiger. 85% van alle valpartijen bij ouderen vinden plaats in de badkamer. Er zijn speciale ADL hulpmiddelen ontwikkeld welke u kunnen helpen om veilig te bewegen en te ontspannen in uw eigen badkamerruimte.

 

Wat is een senioren badkamer?

Een seniorenbadkamer is een badkamer welke zo veilig mogelijk en praktisch in ingericht, om valpartijen bij ouderen te voorkomen. Een senioren badkamer is dan ook een badkamer die is voorbereid op de toekomst. Dit kunnen grote aanpassingen zijn zoals een ligbad, douche zonder drempel of een verhoogd seniorentoilet.

 

Een verbouwing aan een badkamer is vaak enorm prijzig, daarom kunnen kleine adl hulpmiddelen soms al een gigantisch verschil maken. De beste hulpmiddelen voor een veilige seniorenbadkamer hebben wij voor u uitgezocht.

 

Antislip matjes

In de vochtige ruimtes is een glijpartij zo gebeurd. Zowel in de badkamer, keuken als in de toiletruimte, kan de combinatie van vocht en tegels zorgen voor een glad oppervlak.

 

Naarmate u ouder wordt, wordt ook uw reactievermogen minder. Hierdoor is een valpartij moeilijk te voorkomen. Wanneer u al eens bent uitgeleden in uw bad, of badkamer, dan weet u welke plekken hierbij gevaarlijk kunnen zijn. 

Leg op deze gladde plekken antislipmatten, of antislip strips neer. Uiteraard is het raadzaam om in een badkuip, of douchebak altijd gebruik te maken van een antislip mat. Antislip matten zijn vaak voorzien van sterke zuignappen, en zijn eenvoudig te plaatsen op gladde oppervlakten.

 

De zuignappen aan de onderkant van de douchemat zorgen ervoor dat de mat niet wegschuift.

Gelijkvloers badkamer

Een drempel in uw badkamer kan naast de gladheid een behoorlijke drempel zijn om vertrouwd uw badkamer in te stappen. Zorg ervoor dat alle hoogteverschillen uit uw badkamer verwijderd zijn, om struikelgevaar te verminderen. De vloer in uw badkamer moet, zover het mogelijk is, vrijwel gelijkvloers zijn. Een opstaande vloertegel of een drempel in uw douche kan u onverwachts verassen.

 

Een inloopdouche kan een oplossing zijn en is een veilige douche voor senioren. In veel gevallen is een douchebak net wat te hoog, waardoor u sneller kunt vallen. Uw gehele badkamer gelijkvloers maken door een strakke inloopdouche, met aflopende tegel, te plaatsen zorgt voor een grote veiligheid in uw badkamer.

 

Zorg voor ruimte

Uitstekende wastafels, onnodige handdoekhouders, weegschalen zijn allemaal dingen waarover u kunt struikelen of tegen aanstoten. Juist wanneer u wat ouder wordt, en wat minder mobiel wordt is ruimte in een badkamer wel zo veilig. Wanneer u gebruik moet maken van een rolstoel, looprek of een rollator is het ook fijn om wat extra ruimte in deze natte ruimte te hebben. 

 

Ruim uw badkamer praktisch in

Zeer belangrijk bij het ontwerp van een badkamer voor senioren en invalide personen is dat alles dicht bij de hand moet liggen. Ruim daarom uw badkamer op, en richt het praktisch in. Hoe minder u moet verplaatsen in een badkamer, om iets te pakken, hoe minder groot de kans op ongevallen.

 


Hulpmiddelen ouderen badkamer

Badbeugel

Een bad nemen zorgt voor veel ontspanning. Wanneer u ouder wordt kan het in- en uit bad stappen lastiger worden. Door gebruik te maken van een badbeugel kunt u eenvoudiger in- en uit bad stappen. Een badbeugel is vaak vrij eenvoudig te monteren op uw bestaande bad.

 

Badplank

Een badplank, ook wel badzitting genoemd, kan een handig hulpmiddel in uw badkamer. Het helpt u om veilig in- en uit bad te stappen, en u kunt hem gebruik om veilig te zitten in uw bad. Deze badplanken zijn vaak eenvoudig verstelbaar en enorm sterk.

Badplanken zijn in vrijwel iedere thuiszorgwinkel verkrijgbaar.

 

Het materiaal van een badplank is vaak van plastic of gehard kunststof. Wanneer u een badplank wilt aanschaffen is het belangrijk om te bekijken of er voldoende structuur (grip) op de zitting aanwezig is.

 

Sommige badplanken hebben de mogelijkheid om extra handvatten erop te zetten, wat meer houvast en veiligheid geeft in uw badkamer.

 

Badrandkussen

Een badkussen ziet er mooi uit en kan ervoor zorgen dat u comfortabel zit, of ligt in bad. Juist voor ouderen kan dit hulpmiddel zeer effectief zijn.

 

Doordat het kussen over de bandrand kan worden geplaatst, heeft u een heerlijke steun voor uw nek en hoofd, of wanneer u zit voor uw rug.

 

Het nemen van een bad kan heerlijk zijn, maar u kunt het nog comfortabeler maken door middel van een badkussen. Om uw badgenot nog meer te vergroten, kunt u ook nog gebruik maken van een badplankje om spullen op te zetten.

 

Badopstapjes

Een speciale kruk welke u tegen uw badkuip aan kunt zetten. Hiermee wordt de afstand verkleind en zorgt voor een veilige in- en uitstap van uw bad. Badopstapjes zijn vaak voorzien van sterke en veilige antlislip doppen of strips, waarmee u altijd verzekerd bent van een veilige badervaring.

 

Speciaal voor mensen met dementie zijn er felgekleurde badopstapjes verkrijgbaar. Een opvallende kleur wordt eerder opgemerkt door mensen met dementie, maar ook voor mensen die minder goed kunnen zien.

 

Naast de reguliere opstapjes zijn er ook voetstoelen verkrijgbaar. Deze hulpmiddelen zijn robuuster uitgevoerd en hebben een sterk (vaak metaal) handvat. Dit zorgt voor meer stabiliteit tijdens het in- en uitstappen in uw bad.

 

Vergelijk hier eenvoudig de beste badopstapjes.

 

Badliften

Een badlift is een transferhulpmiddel. Hiermee kunt u een badlift voor een veilige transfer in en uit bad. Zonder een dure renovatie van uw badkamer of aanpassingen aan de badkuip te hoeven verrichten. 

 

Er zijn tegenwoordig ook speciale sterke opblaasbare kussens welke u kunt gebruiken om veilig in- en uit bad te stappen. Deze badliftkussens zijn minder duur in aanschaf en zijn vaak zelfstandig te gebruiken. 

 

Muurbeugels en wandbeugels

Een muurbeugel kunt u vrijwel overal monteren, maar in de badkamer wordt het zeer zeker aangeraden. Een wandbeugel helpt u om extra houvast te geven tijdens een valpartij, en kan een valpartij helpen voorkomen. Een muurbeugel kan geplaatst worden op plekken waar u extra steun en houvast nodig heeft, bijvoorbeeld in de douchecabine, toilet, wastafel of bij uw bad.

 

Muurbeugels zijn verkrijgbaar als vaste muurbeugels, welke geboord moeten worden. Deze beugels zijn het sterkst, maar zijn moeilijker te verplaatsen. Er zijn tegenwoordig sterke beugels met zuignappen, welke vaak gebruikt worden wanneer u door een blessure of een ongeval extra houvast nodig heeft in de badkamer.

 

Een wandbeugel met zuignap is dan ook een veel verkochte variant. Deze wandbeugels worden bevestigd door middel van zuignappen. De meeste wandbeugels zijn uitgevoerd met veiligheidsindicators. Wanneer de beugel goed bevestigd is, zal de indicator groen worden. Deze wandbeugels zijn ideaal wanneer u niet wilt boren in de muur, maar ook zeer geschikt voor wanneer u bij een familie bezoek of op vakantie gaat.

 

Vergelijk hier eenvoudig de beste wandbeugels voor uw badkamer of toilet.

 


Hulpmiddelen ouderen douche

Douchestoelen

Door gebruik te maken van een douchestoel kunt u comfortabel en veilig douchen. Zo zijn er lichtgewicht, vaste en mobiele douchestoelen verkrijgbaar.

 

Een douchestoel is een hulpmiddel om veilig op te kunnen zitten tijdens het douchen. Het gebruik van een douchestoel maakt het zelfstandig douchen en het werk van een verzorger veiliger en makkelijker.

 

Douchestoelen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Zo zijn er douchestoelen welke aan de muur bevestigd worden en vrijstaande modellen met anti-slip doppen of verrijdbare douchestoelen met wieltjes.

 

 

Een vrijstaande douchestoel is simpelweg te vergelijken met een normale stoel, maar dan met een comfortabele zit en soms uitgevoerd met armleuningen, wat het opstaan en zitten een stuk makkelijker maakt.

 

De zitting van een douchstoel is vaak uitgerust met een speciale inkeping. Hierdoor kan het water eenvoudig weglopen, en in sommige gevallen kan de douchestoel ook worden gebruikt als toiletstoel (wc-stoel).

 

Wanneer u een douchestoel wilt aanschaffen, is het belangrijk om te kijken naar het materiaal en het gewicht. Het materiaal is in veel gevallen wel waterbestendig, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. 

 

Gecoat staal en ABS plastic zijn goede keuzes voor douchestoelen. Staal wat gecoat (laagje verf) is, roesten niet en ABS plastic douchestoelen zijn licht van gewicht.

 

Sommige douchestoelen zijn inklapbaar. Dit kan een erg handige toevoeging zijn wanneer u slechts een smalle douchecabine heeft, of de badkamer met meerdere mensen deelt. Hierdoor kan een douchestoel na gebruik eenvoudig worden opgeborgen.

 

Douchekrukken

Door gebruik te maken van een douchekruk kunt u veilig zittend douchen. Een douchekruk biedt vaak vele voordelen voor ouderen, aangezien ze veilig en compact gebouwd zijn.

 

Wanneer u minder zeker bent onder de douche of hulp krijgt, kan een douchekruk de uitkomst bieden. Een douchekruk neemt weinig ruimte in beslag en kan, wanneer nodig, makkelijk worden opgeborgen/meegenomen.

 

Veel douchekrukken zijn in hoogte verstelbaar, zodat u makkelijk kunt gaan zitten en opstaan zonder dat hier te veel kracht voor nodig is. 

 

Let erop wanneer u een douchekruk wilt aanschaffen of deze wel past in uw badkamer en stevige antislip doppen heeft. Door de anti-slip doppen worden de douchekrukken veilig op hun plek gehouden.

 

Douchekrukken hebben vaak verstelbare poten, en zijn verkrijgbaar in ruime, smalle of zelfs driehoekzitjes. Een douchekruk met een driehoek zitje bespaart ruimte aangezien u deze tegen de hoek van uw douche aan kunt zetten.

 

Een driehoek douchekruk heeft echter wel maar 3 poten, waarmee ze minder stabiel zijn wanneer u ze niet tegen de muur plaatst.

 

Bent u op zoek naar een nieuwe douchekruk? Vergelijk hier eenvoudig de beste douchekrukken.

 

Thermostaatkraan

Met een thermostaatkraan kunt u eenvoudig de juiste temperatuur kiezen. Dit in tegenstelling tot een mengkraan. Een thermostaatkraan kunt u voor het douchen instellen op een vaste warmte. Voor uw eigen veiligheid heeft een thermostaatkraan vaak een beveiliging tot 50 graden Celsius. Hiermee kunt u brandwonden tijdens het douchen voorkomen.

 

Een thermostaatkraan is erg veilig in gebruik en daarom een must voor iedere seniorenbadkamer.

 

Inloopdouche

Hoewel een inloopdouche niet direct een hulpmiddel is, kan dit wel bijdragen aan de veiligheid in een seniorenbadkamer. Een inloopdouche is namelijk enorm veilig in gebruik. Dit komt doordat het glas tegenwoordig wordt gemaakt van stevig veiligheidsglas en drempelvrij kan worden gemaakt.

 

Door het veiligheidsglas houdt u de rest van uw badkamer droog, en heeft u voldoende bewegingsruimte in de douchecabine. Een doorsnee inloopdouche is ruim genoeg om een douchestoel of douchekruk te plaatsen.

 

Douchesandaal/voetborstel

Een douchesandaal maakt uw enkel, tenen en voet schoon, zonder te hoeven bukken. Door middel van zuignappen kan deze voetborstel stevig op de grond van uw douche of bad worden geplaatst.

 

Het wordt een douchesandaal genoemd omdat u, net als bij een sandaal, uw voet erin moet steken. Andere benamingen kunnen zijn een voetscrubber of voetborstel.

 

Aan de onderzijde zijn comfortabele borstels gemonteerd, waarmee u uw voet kunt masseren, ontdoen van schilfers en wassen tegelijk. Wanneer u moeite heeft met bukken, of moeilijk bij uw voeten kunt komen, is dit een ideale oplossing voor de juiste verzorging van uw voeten.

 

Antislip strips in uw badkamer

Anti slip vloer strips voor de badkamer maken u uw badkamer (of andere ruimtes) weer veilig.

 

De anti-slip strips hebben vaste afmetingen (2x20cm) en zijn hierdoor multifunctioneel en naar eigen inzicht inzetbaar. Door de afgeronde hoeken zien ze er chique uit, en zorgen voor maximale grip.

 

De anti slip strips verkleinen de kans op vallen in de douche, badkuip of natte badkamervloer. De antislip-strips zijn zelfklevend en erg eenvoudig aan te brengen. De anti slip strips zorgen jarenlang voor grip op de natte vloer en voorkomen daarmee lelijke vallen en bijkomende ongelukken in de badkamer!

 

Deze strips kunnen eventueel op op andere (gladde) oppervlakten worden geplakt, zoals op uw traptreden.

 


Hulpmiddelen ouderen toilet

Toiletbeugels

Een toiletbeugel kan enorm handig zijn wanneer u ouder wordt, of een verminderde mobiliteit heeft.

 

Dit soort beugels helpen u om veilig op uw toilet te gaan zitten, en helpen u met opstaan. Doordat zo'n beugels inklapbaar zijn, kunt u ze na gebruik eenvoudig wegklappen. Dat spaart enorm veel ruimte op uw toilet.

 

Toiletbeugels zijn ook verkrijgbaar als enkele toiletarmsteunen, zoals bij een stoel. Aangezien de montage hiervan niet in ieder toilet geschikt is, zijn er ook complete frames verkrijgbaar voor uw toilet.

 

Dit toiletframe wordt over uw toilet geplaatst, waarbij er geen gaten hoeven te worden geboord. 

 

Urinalen

Urinalen zijn losse containers waarin u op een hygiënische manier urine kunt opvangen. Urinalen bestaan in mannen- en vrouwenuitvoering, afsluitbaar met een dop, en zijn herbruikbaar. Het materiaal van een urinaal kan van glas zijn, maar tegenwoordig worden deze van kunststof gemaakt.

 

U kunt een urinaal gebruiken wanneer u niet, of moeilijk, bij een toilet terecht kunt. Dit kan zijn wanneer u bijvoorbeeld  aan bed gekluisterd bent (bedlederig) of 's nachts er vaak uit moet (incontinentieproblemen).

 

Na gebruik kan de container eenvoudig worden geleegd boven het toilet, en met een urinaalborstel worden gereinigd. Dit heeft als voordeel dat u een urinaal meerdere keren kunt gebruiken, op een veilige en hygiënische manier. Sommige urinalen worden verkocht als complete set, met een urinaalhouder, urinaalborstel en urinaal.

 

Douchetoilet

Een douchetoilet wordt ook wel een douchewc, bidet, bidetbril of toiletdouche genoemd. Dit handige hulpmiddel is speciaal ontwikkeld voor mensen die niet, of moeizaam, zelf alle handelingen uit kunnen voeren.

 

 Een douchetoilet is een wc-bril met een ingebouwde douchefunctie (sprayer) waarmee u op een hygiënische manier wordt gereinigd.

 

 

Juist wanneer u minder reikwijdte heeft, of bang bent dat u omvalt, kunt u met een simpele druk op de knop uzelf verfrissen.

 

Door middel van een comfortabel waterstraaltje wordt u gereinigd, waardoor afvegen niet meer noodzakelijk is. Dit is een erg veilige en comfortabele manier van naar het toilet gaan, en vooral bij hulpbehoevenden een verademing.

 

Seniorentoilet hoogte

De hoogte waar van een normale toiletpot hangt is gemiddeld rond de 40 cm. Bij senioren is het verstandig om een seniorentoilet hoger te hangen, tussen de 45 en 50 cm. Voor oudere mensen is een verhoogde toiletpot comfortabeler, en maakt het gaan zitten en opstaan van het toilet eenvoudiger.

U kunt uiteraard een andere toiletpot op laten hangen, maar door middel van verhogers kunt u eenvoudiger de hoogte veranderen. Een goedkoper manier om de zitafstand te verkleiner kan door middel van een toiletverhoger. Deze hulpmiddelen zijn verkrijgbaar bij Bol.com en bij de meeste thuiszorgwinkels.

 

De meest gangbare maten zijn 5, 10 of 14 centimeter. Dit is vaak voldoende om de hoogte te creëren voor een wc voor senioren. Een toiletverhoger is vaak gemaakt van (hard) kunststof of van een zacht foam materiaal.

 

Een harde wc-bril verhoger is eenvoudiger schoon te maken, maar zit simpelweg minder comfortabel. Deze hulpmiddelen zijn eenvoudig met stelschroeven te bevestigen op uw bestaande toilet.

 

Wanneer u uw toilet wilt verhogen en graag meer comfort wilt hebben, kunt u een zachte wc-bril verhoger kopen. Deze legt of klemt u over uw toiletpot. In veel gevallen is het hierbij noodzakelijk om de wc-bril te verwijderen. Dat kan als nadeel worden gezien aangezien u dan uw toiletpot niet meer kunt afsluiten, wat uiteraard minder hygiënisch is.

 

Afveeghulp

Met een afveeghulp kunt u uzelf reinigen na toiletgebruik. Dit hulpmiddel kan handig zijn wanneer u niet goed kunt reiken of wanneer u een beperkte handfunctie heeft.

 

Het is een hygiënische en comfortabele manier voor uw persoonlijke verzorging, aangezien u het toiletpapier niet hoeft vast te pakken.

 

Hoe werkt een afveeghulp?

Een afveeghulp is niet meer dan een verlengstuk van uw arm. De staaf heeft een comfortabel handvat, wat zorgt voor de juiste grip.

 

Aan de andere kant kunt u toiletpapier of een vochtig doekje klemmen. Na gebruik kunt u met één druk op de knop het toiletpapier loslaten en in uw toiletpot laten vallen.

 

Hierdoor is het extra hygiënisch in gebruik, en een zeer geschikt hulpmiddel voor senioren en minder-validen.

 


Extra tips voor een veilige seniorenbadkamer

Door gebruik te maken van hulpmiddelen in de badkamer kan de veiligheid worden vergroot. Naast deze handige hulpmiddelen kunt u zelf ook de kans op ongelukken in de badkamer verminderen door het volgen van onderstaande tips:

  • Een losliggende badmat of kleedje kan zorgen voor een valpartij in de badkamer. Zorg ervoor dat deze kleedjes niet weg kunnen glijden voor gebruik te maken van een anti-slip ondertapijt of koop een anti-slip badmat.

  • Zorg voor voldoende verlichting in uw badkamer. Sfeerverlichting kan mooi zijn, maar is niet handig wanneer u ouder wordt of wanneer u slechter ziet. 

  • Hoe kunt u waterdamp voorkomen in de badkamer? Door uw badkamer voldoende te ventileren. Heeft u geen goede afzuiginstallatie tegen condens? Laat dan de deur van de badkamer open of zet een raam open tijdens het douchen. Hierdoor kan de waterdamp eenvoudiger verdwijnen. Teveel waterdamp (stoom) kan zorgen voor gladde vloertegels. 

  • Heeft u scherpe randjes in uw badkamer, bijvoorbeeld aan uw wastafel? Plaats hier handige stootstrips op of maak gebruik van stootdopjes voor de hoeken.

 


Worden badkamerhulpmiddelen vergoed door de zorgverzekering?

Hulpmiddelen die u nodig heeft voor verpleging, behandeling, revalidatie of verzorging kunnen worden vergoed door de basisverzekering van uw zorgverzekering. Welke hulpmiddelen dat precies zijn staat beschreven in de zorgverzekeringswet (zvw).

 

Aangezien er enorm veel soorten hulpmiddelen zijn, is het soms lastig te bepalen welke hulpmiddelen wel of niet vergoed worden. Hulpmiddelen die algemeen gebruikelijke hulpmiddelen in het dagelijks leven vervangen, zoals badkamerhulpmiddelen zitten vaak niet in het basispakket.

 

Om te bepalen welke hulpmiddelen deels, compleet of juist niet vergoed worden bij uw eigen zorgverzekeraar, zult u de polis moeten doornemen. Wanneer u een hulpmiddel wilt kopen, kunt u ook informeren of de leverancier van het hulpmiddel een contract heeft afgesloten bij uw zorgverzekeraar. Wanneer er geen contract aanwezig is, wordt het hulpmiddel vaak niet of slechts gedeeltelijk vergoed.

 

Voor meer informatie over vergoedingen van hulpmiddelen verwijzen wij u graag naar de site van Zorginstituut Nederland of van de Rijksoverheid.

 


Commentaren: 0